Magazín

TOP miesta na kúpanie: Týchto 5 vodných plôch na Slovensku si zamilujete

Leto je tu a spolu s ním aj čas dovoleniek a chvíľ strávených pri vode. Za vhodnou destináciou nemusíme chodiť ďaleko. Viacero lákavých lokalít máme priamo na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku TOP miesta na kúpanie: Týchto 5 vodných plôch na Slovensku si zamilujete
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Ani tento rok množstvo ľudí na letnú dovolenku nevycestuje. Jedinečné zážitky si však môžu vychutnať aj priamo na Slovensku.

Týka sa to aj príjemného relaxu pri vode. Prírodné vodné plochy totiž nájdeme v každom kúte krajiny.

TIP: Kvalitu vody niektorých prírodných jazier a priehrad si môžete overiť na webe Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

V krajine pod Tatrami sa nachádza viacero miest, ktoré ponúkajú liečivú vodu, romantické zákutia a bohaté možnosti pre vodné športy. Na svoje si tak príde naozaj každý. Vybrali sme pre vás 5 zaujímavých lokalít, ktoré by ste tento rok nemali vynechať zo svojho výberu.

Jazero Beňatina

Táto prírodná pamiatka sa nachádza len na skok od ukrajinských hraníc v katastri obce Beňatina. Ide o bývalý travertínový lom, ktorý zaplavila spodná voda.

Vytvorila tak krásne jazero s priezračnou hladinou, ktoré pripomína svetoznáme Plitvické jazerá. Jednu zo stien lomu zdobí 5-metrový útvar, ktorý pripomína skamenený odtlačok obrovskej ryby.

Jazero Beňatina
Jazero Beňatina / Zdroj: TASR/Roman Hanc

Kráter v Liptovskom Jáne

Chceli by ste si vychutnať oddych v príjemnej vode, no bežné jazerá vás pre nízku teplotu nelákajú? Skvelou príležitosťou môže byť návšteva obce Liptovský Ján, v ktorej nájdete 13 termálnych prameňov.

Za zmienku stojí hlavne kúpeľný prameň, ktorý domáci nazývajú „Kaďa“. Voda z prameňa má liečivé účinky a je silne mineralizovaná a obsahuje síru. Posedenie v príjemne teplej vode vyhľadávajú ženy, ľudia s ochoreniami pohybového ústrojenstva a reumatickými problémami.

Kráter v Liptovskom Jáne
Kráter v Liptovskom Jáne / Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Horný Hodrušský Tajch

Pokiaľ vás láka oddych v lone prírody, návšteva Horného Hodrušského Tajchu je pre vás ako stvorená. Tajch, ktorý nájdete v Štiavnických vrchoch nad obcou Hodruša-Hámre, je jedným z najkrajších.

Dovolenkári ho navštevujú celé desaťročia. Už od prvej svetovej vojny totiž patril k najobľúbenejším rekreačným lokalitám na Slovensku. Jeho história siaha pred rok 1614.

Horný Hodrušský Tajch
Horný Hodrušský Tajch / Zdroj: TASR/Jana Vodnáková

Prečítajte si tiež

Slnečné jazerá

Hovorí vám niečo názov Slovenské Tahiti? Reč je samozrejme o Slnečných jazerách (Senecké jazerá), ktoré dostali svoje aktuálne pomenovanie až v roku 1960. Bez jedného z najkrajších vodných areálov by náš zoznam nebol kompletný.

Na svoje si tam príde naozaj každý. Bohatá ponuka ubytovania, stravovania a vodných športov môže spraviť zo Slnečných jazier ideálne miesto letnej dovolenky.

Slnečné jazerá
Slnečné jazerá / Zdroj: TASR/Eduard Fašung

Zemplínska šírava

Výber zaujímavých miest na kúpanie uzatvára „slovenské more“. Vodná nádrž neďaleko Michaloviec je skvelým miestom na relax. Jej blízkosť k hraniciam s Maďarskom a Ukrajinou otvára možnosti lákavých výletov. Ubytovanie je možné v chatách i hoteloch. Na mieste nájdeme viacero pláží.

Núdza nie je ani o atrakcie. Vyšantiť sa môžeme na vodných bicykloch a člnoch, k dispozícii sú aj vyhliadkové plavby a na svoje si prídu aj milovníci potápania.

Zdroj: TASR/Roman Hanc

Myslíte si, že slovenské kúpacie lokality máte v malíčku? Otestujte si svoje znalosti v našom kvíze!

Kliknite SEM: Kúpanie na Slovensku. Poznáte naše NAJ vodné plochy?

V kvíze sa vám postupne zobrazí 10 otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd.

Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Testujte a bavte sa

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM