Peter Simon Regióny Rôzne Zo Slovenska

Toto musíte vidieť: Ján z Dobšinej dopestoval tekvice veľké ako svet! FOTO

Zdravé, liečivé ale najmä chutné. Také sú oranžové tekvice, ktorým sa v našich končinách, zdá sa, veľmi dobre darí. Presvedčí nás o tom aj Ján z Dobšinej.

Ilustračný obrázok k článku Toto musíte vidieť: Ján z Dobšinej dopestoval tekvice veľké ako svet! FOTO
4
Galéria
Foto: Renáta Turicová

Ján Fejdek z Dobšinej určite nečakal, že sa mu podarí vypestovať obrovské tekvice. Sú hneď dve a nasýtili by desiatky obyvateľov Dobšinej.

Takýchto obrov nečakal

Zdravé a liečivé. Také sú oranžové tekvice, ktorým sa v našich končinách, zdá sa dobre darí. Dôkazom toho je pestovateľ z Dobšinej, ktorý dokázal svojou úrodou ohúriť široké okolie. Takéto kúsky ale rozhodne nečakal. „Som veľmi rád, že sa aj v našich končinách podarilo niečo také. Už počas rastu tekvíc ich obdivovali ľudia, ktorí prechádzali okolo našej záhradky, až dorástli do takýchto rozmerov,“ opísal svoje pocity pán Ján Fajdek.

Viac ako 2 metre v obvode

Pestovatelia radia vysadené tekvice hlavne odburiňovať, no pán Fajdek im okrem dobrého polievania nevenoval žiadnu inú starostlivosť a taktiež nepoužil chémiu. „Prvá tekvica má obvod po šírke 208 cm a obvod po dĺžke 148 cm. Druhá je ešte väčšia. Meria v obvode po šírke 214 cm a po dĺžke 153 cm,“ informoval pestovateľ.

Gazdiné z nich varia polievky, prívarky či pečú placky. Vynikajúci je vraj i kompót, keď kúsky tekvice povaríte v pripravenej zmesi. Jeden zaujímavý recept z tekvice nám prezradila aj Rožňavčanka Eva. Nájdete ho TU.

Zdroj: mestodobsina.sk

Obrazom: Tekvice Jána z Dobšinej
4
Galéria
Foto: Renáta Turicová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM