han Magazín

Toto neveští nič DOBRÉ: Na Slovensku zistili novú MUTÁCIU koronavírusu! Je z Kolumbie!

Na Slovensku sa laboratórne potvrdila prítomnosť nového, tzv. kolumbijského typu nového koronavírusu. Čo to znamená?

Ilustračný obrázok k článku Toto neveští nič DOBRÉ: Na Slovensku zistili novú MUTÁCIU koronavírusu! Je z Kolumbie!
Zdroj: www.pixabay.com

Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková a viac k tomu priniesol aj portál Denníka N.

„Príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva nezistil epidemiologickým vyšetrovaním u osôb cestovateľskú anamnézu. Rodina uviedla ako úzky kontakt ďalších troch ľudí. Žiadna z osôb nebola zaočkovaná proti COVID-19,“ uviedol hlavný hygienik Ján Mikas, čo zverejnil aj spomínaný web Denníka N.

Podľa Mikasa okamžite išli všetci do domácej karantény.

Podľa virológa Borisa Klempu variant B.1.621 momentálne patrí medzi takzvané varianty záujmu, má viacero významných mutácií v spike proteíne. Zatiaľ mu nebolo pridelené písmeno gréckej abecedy, ktorým by sa mohol označovať.

Viac článkov o COVID-19

Rýchlo sa rozšíril

„Vo viacerých regiónoch Kolumbie sa tento variant veľmi rýchlo rozšíril a začal dominovať, a to aj v oblastiach, kde už bola vysoká úroveň premorenia. Preto sa predpokladá jeho výrazný epidemiologický význam. Momentálne už pribúdajú prípady tohto variantu aj v USA a v Španielsku, potvrdený bol už aj v ďalších európskych krajinách, ako je Dánsko, Nemecko, Holandsko. Ide o krajiny ktoré veľa sekvenujú, takže skutočný rozsah môže byť väčší,“ povedal Klempa.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM