Zo zahraničia

Turecko sužujú mohutné POŽIARE: Zabili už štyroch ľudí, úrady evakuujú známe letoviská

Turecko už niekoľko dní bojuje s rozsiahlym lesným požiarom, ktorý vypukol neďaleko letoviska Antalya.

Ilustračný obrázok k článku Turecko sužujú mohutné POŽIARE: Zabili už štyroch ľudí, úrady evakuujú známe letoviská
11
Galéria

Turecko sužujú mohutné požiare, ktoré si už vyžiadali štyri ľudské životy a viac ako 180 zranených. Úrady už začali z letovísk evakuovať turistov, informuje portál iMeteo.sk.

Požiar nemajú pod kontrolou

Požiare zničili desiatky domov, cesty sú neprejazdné, záchranári využívajú lode a miestne jachty.

Rozsiahly lesný požiar vypukol neďaleko známeho letoviska Antalya. Hasiči s ním bojujú už niekoľko dní. „Požiare vypukli ešte v stredu, a to rovno na štyroch miestach. Úrady začali okamžite s vyšetrovaním a podľa všetkého za to môžu podpaľači, ktorí takto ohrozujú hlavnú turistickú sezónu,“ informuje iMeteo.sk.

S viac ako 60 požiarmi bojuje viac ako 5-tisíc hasičov, ktorí nemajú požiare ani zďaleka pod kontrolou.

Mimoriadne horúčavy

V krajine je extrémne sucho a teplo, a bude ešte horšie. V nasledujúcich dňoch hrozí vo viacerých krajinách južnej Európy, vrátane Turecka, vlna extrémnych horúčav okolo 40 – 45 stupňov Celzia, ktoré sa môžu vyšplhať až na 50 stupňov.

Mimoriadne horúčavy zasiahnu podľa predpovedí DWD celé južné Taliansko – najmä Sicíliu a Sardíniu –, ako aj Grécko, Albánsko, Severné Macedónsko, Bulharsko, Rumunsko a Turecko. Meteorológovia zatiaľ nevedia odhadnúť, ako ďaleko na sever sa vlna horúčav dostane a či postihne aj Chorvátsko a Maďarsko.

Extrémne horúce dni by mali trvať približne týždeň, neskôr totiž začne do uvedených oblastí prúdiť chladnejší vzduch zo severu. Nebezpečné sú horúčavy nielen z hľadiska zdravia, ale aj pre riziko vzniku lesných požiarov. Už teraz zaevidovali na juhu Európy 2,5-krát viac požiarov, než je ich priemerný počet. Zvyčajne do konca júla vypukne 419 požiarov, avšak tento rok ich už je vyše 1000.

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM