Zo Slovenska

Udelili mastnú POKUTU: Podnikateľovi v pekárenskom sektore vyrubili 21 MILIÓNOV eur

Protimonopolný úrad uložil podnikateľovi astronomickú pokutu za neoznámenú koncentráciu v pekárenskom sektore.

Ilustračný obrázok k článku Udelili mastnú POKUTU: Podnikateľovi v pekárenskom sektore vyrubili 21 MILIÓNOV eur
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer , Pexels.com

Protimonopolný úrad (PMÚ) SR uložil pokutu v celkovej výške 21 miliónov eur podnikateľovi v pekárenskom sektore za porušenie povinnosti oznámiť koncentráciu, ako aj porušenie zákazu vykonávať práva a povinnosti vyplývajúce z koncentrácie. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa úradu Adriana Oľšavská. Rozhodnutie z 29. júna tohto roka ešte nie je právoplatné, účastník konania môže voči nemu podať v zákonnej lehote rozklad. Názov firmy zatiaľ PMÚ neuviedol.

Čo sa stalo?

„Zo zistení úradu vyplynulo, že podnikateľ pôsobiaci v pekárenskom segmente neoznámil úradu koncentráciu, ktorou získal kontrolu nad dvoma konkurenčnými pekárňami a rovnako tak vykonával práva a povinnosti vyplývajúce z tejto koncentrácie bez získania súhlasu úradu s takouto akvizíciou,“ priblížila hovorkyňa.

Tým došlo k porušeniu zákona o ochrane hospodárskej súťaže, podľa ktorého sú podnikatelia povinní koncentrácie, ktoré splnia zákonom stanovené kritériá veľkosti dotknutých subjektov, oznámiť PMÚ. Účelom je zahrnúť pod kontrolu úradu koncentrácie, ktoré by vzhľadom na ekonomickú silu dotknutých podnikateľov mohli ovplyvniť hospodársku súťaž na území Slovenska.

Predchádzanie narušeniu hospodárskej súťaže

Podnikatelia sú tiež povinní zdržať sa akéhokoľvek výkonu práv a povinností vyplývajúcich z koncentrácie až dovtedy, kým o nej úrad rozhodne. „Systém kontroly koncentrácií je tak založený na princípe preventívnej ex ante kontroly, ktorého cieľom je predchádzať narušeniu účinnej hospodárskej súťaže, a tak koncentráciu je možné uskutočniť až v okamihu, keď je zo strany súťažnej autority posúdená ako neproblematická,“ upozornila Oľšavská.

Posúdenie koncentrácie je podľa nej osobitne dôležité v prípade, ak ide o spojenie priamych konkurentov, ktoré je v rámci kontroly koncentrácií najprísnejšie sledované.

„V dôsledku horizontálneho prepojenia aktivít konkurentov bez toho, aby boli úradom zhodnotené dôsledky pre hospodársku súťaž a rozhodnuté, či je možné takéto spojenie uskutočniť, prípadne za akých podmienok, môže dôjsť k zníženiu účinnej hospodárskej súťaže, a teda k negatívnemu dopadu na trh a tak aj na spotrebiteľov,“ doplnila hovorkyňa PMÚ.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM