Tatiana Bóriková Regióny

Udialo sa u susedov

Najväčšiu materskú školu vo Svidníku čaká zmena. Stropkovskými cintorínmi sa môžete prejsť aj virtuálne. Dukla Destination plní svoje poslanie. Vo Svidníku sa opäť hromadne prepúšťa.

Ilustračný obrázok k článku Udialo sa u susedov
Zdroj: archív

Najväčšiu materskú školu vo Svidníku čaká zmena

SVIDNÍK. Svidník má v pôsobnosti mesta tri materské školy, tri základné školy a základnú umeleckú školu. Pozitívnou správou je, že po schválenom financovaní zatepľovania MŠ na Ulici Generála Svobodu a MŠ na Ulici 8. mája potvrdila radnica nenávratný finančný príspevok (NFP) na rozširovanie a zatepľovanie aj MŠ na Ulici Ľudovíta Štúra.

Finančné prostriedky sa podarilo získať z Integrovaného regionálneho operačného programu Ministerstva pôdohospodárstva SR vo výške viac ako 500 tisíc eur. Projekt sa bude realizovať počas leta budúceho roka ako rozširovanie kapacity objektu materskej školy spolu s materiálovým vybavením nadstavby, bude vybudované detské ihrisko ako viacfunkčná kompaktná zostava a tiež sa bude realizovať zvyšovanie energetickej hospodárnosti budovy – zatepľovanie.

Stropkovskými cintorínmi sa môžete prejsť aj virtuálne

STROPKOV. Mesto Stropkov zaviedlo v tomto roku na cintorínoch zaujímavú novinku. V rámci digitalizácie pietnych miest boli v uplynulom období všetky jestvujúce hroby zamerané, nasnímané a následne zahrnuté do podrobných máp troch tunajších cintorínov – starého, nového a pri Dome nádeje.

Všetky podrobné údaje o 3150 miestach sú od minulého týždňa dostupné na stránke www.stropkov.cintoriny.sk. Na portáli môžu záujemcovia nájsť zosnulých podľa mena a priezviska, prípadne čísla hrobu, pozrieť si polohu hrobov na digitálnej mape cintorína, takisto fotografie náhrobkov.

Návštevníci portálu majú možnosť využiť aj ďalšiu originálnu službu. Na virtuálnom cintoríne môžu položiť na 24 hodín veniec, kyticu a zapáliť sviečku alebo kahan s možnosťou zanechať pri každom hrobe krátky odkaz s menom, textom a dátumom návštevy. Že takáto forma spomienky má svoje opodstatnenie dokazujú desaťtisíce položených kytíc a zapálených sviečok v rámci cintorínov na celom Slovensku.

Dukla Destination plní svoje poslanie

SVIDNÍK. Nezisková organizácia Dukla Destination vznikla v roku 2015 vo Svidníku s cieľom rozvíjať cestovný ruch v kraji pod duklou. Začala spustením webovej stránky dukladestinati­on.com, prostredníctvom ktorej má potenciálny návštevník možnosť prehľadne čerpať informácie o našom regióne. V roku 2016 otvorila Infocentrum, ktoré v meste Svidník roky chýbalo a dnes tvorí dôstojné miesto prvého kontaktu pre turistov a návštevníkov Svidníka a okolia.

V roku 2017 otvorila Infocentrum aj v obci Ladomirová, kde sa nachádza drevená cerkev zapísaná vo Svetovom dedičstve UNESCO. Organizuje a podieľa sa na kultúrnych, či benefičných podujatiach v regióne. Dukla Destination zriadila Stredisko študentskej praxe, praktického vyučovania a transferu výskumu Fakulty manažmentu. Budúci absolventi v odbore cestovného ruchu, tak budú môcť praxovať práve vo Svidníku a okolí.

Organizácia spustila aj mobilnú aplikáciu, pomocou ktorej sa turisti lepšie zorientujú v našom kraji. Najnovšie Dukla Destination realizuje výstavbu altánkov pri drevených chrámoch po Karpatskej drevenej ceste v okrese Svidník. Altánky majú slúžiť pre domácich, turistov a návštevníkov obce.

Vo Svidníku sa opäť hromadne prepúšťa

SVIDNÍK. Hromadné prepúšťanie 50 zamestnancov ohlásila odevná firma I.C.A. s.r.o. so sídlom vo Svidníku. Momentálne v podniku pracuje 205 ľudí, spomínaných 50, prevažne žien, budú musieť prepustiť. Fabrika sa už dlhodobo trápi s finančnými problémami.

Pomoc chcel poskytnúť aj Úrad práce sociálnych vecí a rodiny formou rôznych projektov, zamestnávateľ však neprejavil záujem a odôvodnil to nedostatkom objednávok a faktom, že jednoducho už pre tých ľudí nemá prácu. Vo Svidníku, kde sa momentálne nezamestnanosť blíži k 13%, tak pribudnú ďalší. Pripomíname, že tento odevný podnik ešte v roku 2009 zamestnával 900 ľudí.

Nemocnica roka 2017

SVIDNÍK. Svidnícka nemocnica sa teraz spomína podstatne častejšie ako kedykoľvek predtým. A však nie vo veľmi pozitívnych súvislostiach. Aj keď ide o spádovú nemocnicu pre svidnícky a stropkovský okres, Ministerstvo zdravotníctva ju nevybralo medzi nemocnice, kde sa z eurofondov vybudujú nové urgenty 1. typu.

Búrlivé reakcie prišli v uplynulom týždni riešiť do Svidníka i minister zdravotníctva Tomáš Drucker, ktorý niekoľkokrát zdôraznil, že samotné nezaradenie nebude mať vplyv na chod činnosti svidníckej nemocnice a bude fungovať v takom rozsahu, ako doteraz. Či sa jeho slová potvrdia, ukáže čas. Napriek nelichotivým novinkám sa však svidnícka nemocnica skloňuje aj v inej súvislosti. Podľa hodnotenia INEKO sa totiž dostala medzi prvých 5 slovenských nemocníc.

Ocenenia nemocníc inštitútom INEKO podľa vybraných ukazovateľov spokojnosti pacientov, kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, hospodárenia a transparentnosti za obdobie 2013– 2016 sa udeľovali už po tretí raz. Ocenenie Nemocnica roka 2017 v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc získala minulý rok tretia Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) SNP Ružomberok – FN. V kategórii všeobecných nemocníc jednoznačne obhájila ocenenie Nemocnica roka 2017 Ľubovnianska nemocnica, n.o.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM