Lucia Koscelníková Regióny

Zlaté: Malebná dedina v lone prírody

História obce je spojená so zlatom. Dodnes tam majú zlatonosný piesok. V Zlatskej chyži si uchovávajú tradície. Skupina nadšencov vysádza v okolí čerešňovú alej.

Ilustračný obrázok k článku Zlaté: Malebná dedina v lone prírody
Zdroj: archív obce

Existencia obce siaha až do 12.-13. storočia. Potvrdil to archeologický výskum, pri ktorom boli objavené zvyšky románskej architektúry a črepy keramiky. V listine Jágerskej kapituly sa uvádza obec Zlaté ako majetková súčasť Smilnianskeho panstva patriaca Tekulovcom. V tej istej listine sa spomína aj dedina Konštantín, ktorú založili usadlíci so šoltýsom Konštantínom.

Vzhľadom na to, že obidve dediny ležali veľmi blízko seba, v druhej polovici 14. storočia sídliskovo aj administratívne splynuli do jednej obce pod názvom Zlaté. Názov dediny nepochybne vyjadruje skutočnosť, že v jej blízkosti sa nachádzali ložiská zlata.

Zdroj: archív obce

Zlatonosný piesok

Pre nerentabilitu bola ťažba drahých kovov v obci Zlaté koncom 15. storočia zastavená. V erbe obce však dodnes guruje baník, ktorý kope zlato.

„Piesok v obci je zlatonosný aj dnes. Máme tu takú tradíciu, stretnutie obyvateľov obce, ktoré sa koná vždy prvý augustový víkend. Pri tejto príležitosti sme pred pár rokmi vytvorili aj súťažnú disciplínu – ryžovanie zlata. Spoločne so zlatokopmi sme zistili, že v našom piesku sa skutočne nachádzajú zlatienky,“ hovorí Mária Ontkaninová, ktorá je staroskou obce už pätnásť rokov.

„Chcem aby si ľudia vážili svoje tradície a zachovali si svoje rodisko.“

Cez obec tečú dva potoky. Zlatianský potok, vyvierajúci zo Stebníckej Magury, ktorý má dva veľké prítoky, Čierny potok a potok Debra. Spôsobuje aj problémy, pretože sa zosúva.

„Je hlboko zarezaný a za posledných pätnásť rokov miestami klesol až o štyri metre. Najväčší problém je na sútoku. Pri silných dažďoch potok prekonáva veľký výškový rozdiel a naberá na rýchlosti. Berie zo sebou všetko a zaplavuje chatovú oblasť, ktorá sa nachádza dole pod dedinou. Tam sa voda vylieva a u nás v obci sa koryto prehlbuje. Automaticky sa zosúvajú brehy, ohrozuje to rodinné domy. Trikrát sme už žiadali nancie cez projekty,“ vysvetľuje Ontkaninová.

Hasičská súťaž v obci Zlaté. / Zdroj: archív obce

Nočná súťaž

V obci majú aktívnych dobrovoľných hasičov kategórie B, ktorí majú k dispozícii renovovanú požiarnú zbrojnicu. Zlatskí hasiči sa preslávili aj organizovaním medzinárodnej nočnej hasičskej súťaže. Na Slovensku sú jediní, ktorí takúto súťaž organizujú a na konte majú už 13. ročníkov. Spoluorganizátormi sú obce Mokroluh, Rokytov, Tarnov, Sveržov, Nižný Tvarožec a Gaboltov.

„Každoročne sa tu zíde viac ako dvadsať družstiev zo Slovenska, Česka a Poľska, súťaží sa v sedemnástich disciplínach. Súťaž začína v sobotu popoludní v obci. Večerné disciplíny sa absolvujú v obciach našich spoluorganizátorov. Záverečná súťaž je opäť u nás v Zlatom,“ opisuje starostka a dodáva, „súťaž je zameraná na súdržnosť, silu a vytrvalosť, nie je len o víťazstve.“

Slovenský zraz turistov v obci Zlaté v roku 1992. / Zdroj: archív obce

Čerešňová alej

Obec je obklopená Stebníckou Magurou a krásnou prírodou. Turistika má v obci dlhodobú tradíciu. Funguje tam občianske združenie Klub turistov, ktoré nazvali KT Zlaté.

Partia nadšencov z obce Zlaté, Bogiarky a Nižnej Polianky sa rozhodli vytvoriť čerešňovú alej, ktorá povedie z obce Zlaté smerom na Mníchovský potok, kde sa nachádza úsek nazývaný Pod čerešňou. „Tohto roku vysadili tridsať čerešňových stromov a postupne budú vysádzať ďalšie,“ informuje Mária Ontkaninová.

Čerešňová alej bude súčasťou cyklotrasy, ktorá by sa mala čoskoro opravovať. V obci majú k dispozícii aj veľký športový areál, ktorý využívajú aj ľudia z okolitých obcí a turisti. Súčasťou je lúka a veľký prístrešok, kde sa zmestí aj sto ľudí. Športový areál slúži na všetky letné kultúrno-spoločenské podujatia, hasičské súťaže, oddych či stanovačku.

Zlatská chyža zriadená v priestoroch obecného úradu. / Zdroj: archív obce

Zlatská chyža

Vo vynovenej budove obecného úradu vznikli nové priestory. Na prízemí je vyhradená miestnosť pre Jednotu dôchodcov. Nachádza sa tam aj veľká sála, kde sa hrá stolnotenisová liga. Na poschodí je klubovňa a posilňovňa. Obec sa môže pochváliť aj veľmi dobre vybavenou knižnicou, kde si knihy chodia vypožičiavať aj ľudia z okolitých obcí či Bardejova.

Jeden priestor je vyhradený pre folklóristov. V obci majú Folklórny súbor Šafolka. Fungujú desať rokov, reprezentujú Zlaté na rôznych podujatiach na Slovensku, ale aj v Poľsku. V budove Obecného úradu je aj jedna zaujímavá izba, ktorú nazvali Zlatská chyža.

„Je to také naše múzeum. Nachádzajú sa v ňom rôzne veci z minulosti, ktoré sa v našej dedine zachovali. Tradičný nábytok, odevy, knihy, rôzne nástroje a materiály. Pôvodne sme chyžu chceli zriadiť v nejakom starom dome, ale v tom čase tu taká budova k dispozícii nebola. Zlatskou chyžou sa snažíme zachovať našu tradíciu a históriu,“ opisuje Mária Ontkaninová.

Dni obce Zlaté v roku 2015. / Zdroj: archív obce

Miestna akčná skupina

Obec Zlaté je strediskom, kde sa stretávajú členovia Miestnej akčnej skupiny (MAS) Horná Topľa. Je to občianské združenie, ktoré vzniklo v roku 2014. Združuje tridsať obcí a mesto Bardejov. Pokrýva územie od Bardejova po obec Lenartov a patrí k nemu aj šesť obcí v okolí Zborova. Členmi tejto skupiny sú obce, podnikatelia, občianské združenia, poľnohospodári, záujmové skupiny a fyzické osoby.

„Momentálne čakáme na štatút z programu Leader. Na jeho základe, by sme mohli dostať nančné prostriedky, ktoré budú použité na rozvoj tohto územia. Za tri roky fungovania sa nám podarilo zorganizovať Zelený týždeň, kde sme so študentmi robili poriadky. A tiež Hornotopliansky jarmok, kde sa svojimi tradíciami prezentovali viaceré obce. Vytvorili sme aj Kalendár MAS,“ informuje starostka. Kalendár robia v Zlatom už päť rokov, každý rok má inú tématiku.

„História obce je spojená so zlatom. Dodnes tam majú zlatonosný piesok."

Prvý bol knižný, spojený s aktivitami pre deti, aby sa zvýšila knižná kultúra. Druhý bol spoločenský, kde sa predstavovali obecné organizácie. Najväčsí úspech mal historický kalendár, ktorý obsahoval staré fotky z dediny. Nasledoval enviromentálny motivujúci k správnemu separovaniu odpadu. Tento rok vydali kalendár spojený s podujatiami miestnej akčnej skupiny.

Zlatská chyža v priestoroch obecného úradu. / Zdroj: archív obce

Záujem o bývanie

V obci majú materskú a základnú školu, kde sa vyučuje prvý stupeň v dvojtriedkach. Rímskokatolícky kostol bol postavený ešte pred rokom 1840 a evanjelický je z roku 1957. Sú tam dva obchody a hostinec, ktorý sa nachádza v prerobenej starej pivnici. V obci sa zachoval aj kolorit starých sypancov, ktoré vlastníci stále využívajú ako komory.

„Chceli by sme jeden sypanec. Slúžil by ako núdzové ubytovanie pre turistov v našom športovom areáli,“ hovorí starostka. V obci sa zachovala aj drevená zvonica z roku 1885. V katastri obce sú tri chatové oblasti. Jedna sa nachádza pri vstupe do dediny, druhá hore pod Magurou a tretia je na Mníchovskom potoku.

„V obci máme aj zručného keramikára, ktorý sa z obce síce odsťahoval, ale vo svojej chate má zriadenú dielničku. Tiež tu máme šikovných výrobcov prútených metiel a pani, ktorá tká kobere,“ chváli občanov starostka obce. Obec je plne vybavená. Nachádza sa v blízkosti mesta a je doslova obklopená prírodou. Vysoký záujem je tu preto aj o stavbu domov a to aj u ľudí, ktorí v Zlatom nemajú žiadne korene.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM