Aktualizované Zo Slovenska

Udrelo už vyše 650 bleskov: Pripravte sa na výdatný lejak, opäť hrozia povodne

Cez naše územie postupuje studený front a na ňom sa tvoria početné prehánky a búrky.

Ilustračný obrázok k článku Udrelo už vyše 650 bleskov: Pripravte sa na výdatný lejak, opäť hrozia povodne
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Radosť z konca pracovného týždňa nám tentoraz pokazí upršané počasie. Výdatné dažde spôsobia v niektorých častiach Slovenska povodne.

Aktualizované 19:52 Zrážková činnosť spôsobila vo štvrtok podvečer v Medzilaborciach stúpanie miestnych potokov. Na mieste zasahujú aj hasiči. V meste vyhlásili mimoriadnu situáciu.

Ako sa pre TASR vyjadril primátor Medzilaboriec Vladislav Višňovský, najkritickejšou je situácia na Ševčenkovej ulici, kde sa vybrežil takzvaný Turcov potok. „Zalial štyri rodinné domy,“ priblížil s tým, že v meste vyhlásili mimoriadnu situáciu, večer by mal zasadať aj krízový štáb. „Zatiaľ riešime, čo sa dá,“ dodal.

Podľa slov operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove zasahujú pre záplavy hasiči aj v obci Ňagov.

Búrky a povodne

Príjemné letné teploty už počas dnešného dňa vystriedalo mierne ochladenie a dážď. Inak tomu nebude ani počas piatka a víkendu. „Počasie bude pod vplyvom výškovej tlakovej níže, ktorá prinesie výdatné zrážky,“ informuje portál iMeteo.sk.

V piatok a v sobotu sa najviac rozprší v oblasti stredného Slovenska, Spiša a Gemeru.

V piatok už bude chladnejšie, počítajte s najvyššími dennými teplotami do +25 °C. Na severe bude ešte chladnejšie, a to miestami aj pod +20 °C.

Podľa predpovede by tu len v priebehu piatka mohlo spadnúť 20 až 40 mm zrážok, v oblasti hôr aj okolo 60 mm zrážok. Na východe sa môžu vyskytnúť aj búrky, ale nemali by byť príliš intenzívne.

„Počasie v našej oblasti začne ovplyvňovať výšková tlaková níž, ktorá bude mať u nás dominantný vplyv na počasie v priebehu celého piatka a soboty,“ informuje iMeteo.sk.

Výdatné dažde rozvodnia vodné toky, takže treba počítať aj s povodňami.

Zaplavené cesty

Ako píše iMeteo.sk, búrka v Sečovciach na Dolnom Zemplíne priniesla výdatné množstvo zrážok a podľa čitateľov aj drobné krúpy a silnejší vietor.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: Jana Richňavská/FB skupina iMeteo

Detekcia bleskov na Slovensku počas štvrtka celkovo zaznamenala viac ako 650 úderov.

Od skorých ranných hodín sa prehánky postupne presúvali zo západu na východ a zasiahli najmä severnejšie časti Slovenska. Tie sa vytvorili na severe v okolí Námestova a na severovýchode nad Bardejovom a Svidníkom, kde ich počet v pohraničných oblastiach narastá.

Búrky zasiahli aj stredné Slovensko v širšom okolí Krupiny, Poltár a aj na východ od Košíc. „Očakávame, že búrok bude na území hlavne severného a východného Slovenska viac,“ informuje iMeteo.sk.

Ilustračné foto

Zdroj: iMeteo.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM