Správy Zo zahraničia

Útok na nákupné stredisko v meste Kremenčuk má už najmenej 18 mŕtvych

Na najmenej 18 stúpol počet obetí, ktoré si vyžiadal pondelkový raketový útok ruských okupačných síl na nákupné stredisko v ukrajinskom meste Kremenčuk.

Ilustračný obrázok k článku Útok na nákupné stredisko v meste Kremenčuk má už najmenej 18 mŕtvych
Zdroj: TASR/AP

Oznámil to v utorok na Telegrame gubernátor Poltavskej oblasti Dmytro Lunin, ktorého cituje agentúra DPA. Pri útoku utrpelo zranenia ďalších 60 osôb, nezvestných je stále viac než 40 ľudí, uviedla ukrajinská prokuratúra.

Požiar strediska hasiči zlikvidovali ešte v pondelok večer, oznámili úrady. V noci na mieste pokračovali záchranné práce.

Vyše tisíc civilistov

Kyjev tvrdí, že okupanti použili pri útoku raketové strely Ch-22 Burja typu vzduch-zem, ktoré na stredisko v Kremenčuku vypálili zo strategických bombardérov s dlhým doletom Tu-22M.

V čase útoku (14.50 h SELČ) sa v stredisku nachádzalo odhadom 1000 civilistov, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Lídri zoskupenia G7, ktorí sú momentálne na stretnutí v Nemecku, ruský útok odsúdili a označili ho za „ohavný“, dopĺňa spravodajská stanica BBC News.

Šialení teroristi

„Nerozlišujúce útoky na nevinných civilistov predstavujú vojnový zločin,“ uviedli lídri G7 v spoločnom vyhlásení.

Podľa Zelenského ide o jeden z „najbezohľadnejších teroristických činov v európskych dejinách“. Prezident dodal, že nákupné stredisko nemalo pre Rusov žiadnu strategickú hodnotu a nepredstavovalo pre jeho sily žiadne nebezpečenstvo.

„Okupantov zrejme najviac dráždi to, keď sa naši obyvatelia snažia žiť normálny život. Iba úplne šialení teroristi môžu odpáliť rakety na takýto objekt,“ dodal Zelenskyj.

Raketový útok na ukrajinské nákupné centrum plné ľudí
4
Galéria

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM