Zo zahraničia

Ukrajinci majú zlomené srdcia: Rusov od bombardovania divadla neodradil ani nápis DETI

Starosta Mariupolu Vadym Bojčenko označil útok za „strašnú tragédiu“. „Jediné slovo, ktoré by opísalo, čo sa dnes stalo, je genocída, genocída nášho národa, nášho ukrajinského ľudu,“ povedal.

Ilustračný obrázok k článku Ukrajinci majú zlomené srdcia: Rusov od bombardovania divadla neodradil ani nápis DETI
4
Galéria
Zdroj: TASR/AP

V divadle v meste Mariupol, ktoré podľa Ukrajiny v stredu zbombardovali ruské sily, sa ukrývalo viac ako tisíc ľudí. Uviedla to tamojšia mestská rada, z vyhlásenia ktorej citovala agentúra AFP pripomínajúca, že počet obetí tohto bombardovania dosiaľ stále nie je známy.

Genocída ukrajinského ľudu

Satelitné snímky americkej spoločnosti Maxar Technologies zhotovené pred pár dňami zachytili z výšky jasne čitateľný nápis „DETI“, ktorý bol vyrytý do zeme vedľa oboch strán budovy.

Starosta Mariupolu Vadym Bojčenko označil útok za „strašnú tragédiu“. „Jediné slovo, ktoré by opísalo, čo sa dnes stalo, je genocída, genocída nášho národa, nášho ukrajinského ľudu,“ povedal. Zároveň však vyjadril vieru v to, že „raz príde deň“, keď sa Mariupol pozviecha a „povstane z ruín“.

Rusi bombardovanie popreli

Ruské ministerstvo obrany zbombardovanie divadla poprelo, pričom uviedlo, že budovu zničil výbuch, ktorý zapríčinil ukrajinský „ultraradikálny prápor Azov“. Rezort tiež uviedol, že v budove divadla sa mohli nachádzať civilisti zobratí za rukojemníkov, približuje agentúra AFP.

Agentúra pripomína, že Moskva rovnaký prápor obvinila už z minulotýždňového bombardovania mariupolskej pôrodnice.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba označil bombardovanie divadla za „ďalší strašný vojnový zločin“ a dodal, že jeho budova je úplne zničená. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na tento útok uviedol, že Ukrajinci majú „zlomené srdcia“. Obliehanie Mariupolu zároveň prirovnal k blokáde Leningradu počas druhej svetovej vojny.

Prečítajte si aj

Zbombardované divadlo v Mariupole
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM