Aktualizované Zo Slovenska

Úmrtia a TROJCIFERNÉ číslo prírastku nakazených: Bilancia koronavírusu znepokojuje Matoviča

Na Slovensku boli za utorok zistené nové prípady nákazy koronavírusom. Celkovo evidujeme už 3022 pozitívne testovaných ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Úmrtia a TROJCIFERNÉ číslo prírastku nakazených: Bilancia koronavírusu znepokojuje Matoviča
Zdroj: unsplash.com

Počas utorka (18. 8.) bolo zistených 100 nových prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkovo eviduje Slovensko už 3022 pozitívne testovaných ľudí. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na svojom webe. Laboratóriá spravili 3684 testov.

Vysoké čísla na západe

Na Slovensku pribudli aj ďalšie dve úmrtia v súvislosti s ochorením COVID-19. Krajina tak eviduje celkovo 33 úmrtí pacientov na nový koronavírus.

„Pitva potvrdila úmrtie na pľúcnu formu tohto ochorenia u 80-ročnej pacientky z Košíc, ktorá bola hospitalizovaná v Univerzitnej nemocnici L.P. v Košiciach. Druhým zosnulým s rovnakou príčinou úmrtia je 79-ročný muž zo Spišskej Belej, ktorý bol hospitalizovaný vo Fakultnej nemocnici J.A. Reimana v Prešove,“ informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Ochorenie COVID-19 sa podľa ministerstva zdravotníctva potvrdilo u 52 mužov a 48 žien vo veku od piatich do 98 rokov v okresoch Senec (23), Bratislava (21), Dunajská Streda (11), Žilina (6), Trenčín (6), Prešov (5), Galanta (5), Trnava (3) a Michalovce (3). Taktiež v okresoch Nitra (2), Košice (2), Pezinok (2), Nové Mesto nad Váhom (1), Prievidza (1), Bytča (1), Sobrance (1), Trebišov (1), Malacky (1) Čadca (1), Bánovce nad Bebravou (1), Medzilaborce (1), Skalica (1) a Tvrdošín (1).

„V nemocniciach je hospitalizovaných 64 ľudí, z nich potvrdené ochorenie COVID-19 má 42 pacientov. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú štyria ľudia, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú štyria pacienti,“ spresnil rezort zdravotníctva.

Počet vyliečených stúpol o 17 ľudí. Z ochorenia sa tak doteraz zotavilo 1997 pacientov. Aktívnych prípadov ochorenia na Slovensku je aktuálne 992.

Nepriamo kritizoval prezidentku

„100 … čo by sme dnes všetci dali za možnosť vedieť o tých, ktorí prišli z nebezpečných krajín a ignorujú povinnosť nahlásiť sa na Úrade verejného zdravotníctva! Áno, ochrana súkromia je dôležitá, ALE v takejto situácii je ochrana zdravia a životov poctivých a nevinných ľudí tisíckrát dôležitejšia ako ochrana súkromia ľudí, ktorí pravidlá ignorujú a priamo ohrozujú iných,“ napísal ráno pred zverejnením počtu nakazených na sociálnej sieti premiér Igor Matovič.

Igor Matovič týmto statusom opäť nepriamo kritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú za vetovanie zákona o elektronických komunikáciách.

Zákon mal umožniť cielene posielať správy ľuďom, ktorí sa vrátili z rizikových krajín, podľa prezidentky však môže byť v rozpore s Ústavou.

Hygienici chceli vďaka získaným telefónnym číslam kontrolovať, či sa skutočne každý človek prichádzajúci z rizikovej krajiny nahlásil a podstupuje domácu karanténu.

“Považujem to za mimoriadne nezodpovedné konanie prezidentského úradu… takúto zbraň sme v tejto chvíli mali využiť mali a v tomto prípade to považujem za nadprácu prezidentského úradu," vyhlásil Igor Matovič na tlačovej konferencii.

100 ... čo by sme dnes všetci dali za možnosť vedieť o tých, ktorí prišli z nebezpečných krajín a ignorujú povinnosť...

Posted by Igor Matovic on Wednesday, August 19, 2020
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM