Magazín Lifestyle

Umývajte si ruky! Koronavírus môže prežiť na bežných predmetoch niekoľko hodín

Nový koronavírus, ktorý sa prenáša prevažne kvapôčkami uvoľnenými do vzduchu pri kašľaní alebo kýchaní, je podľa vedcov zistiteľný na kartóne aj do 24 hodín.

Ilustračný obrázok k článku Umývajte si ruky! Koronavírus môže prežiť na bežných predmetoch niekoľko hodín
31
Galéria

Nový koronavírus môže prežiť na povrchoch alebo vo vzduchu niekoľko hodín. Uvádza sa to v novej štúdii, ktorú financovala vláda Spojených štátov, ako napísala tlačová agentúra AFP.

Vírus na predmetoch prežije!

Vedci zistili, že vírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, má podobné stupne životaschopnosti mimo tela ako jeho predchodca, ktorý spôsoboval chorobu SARS (ťažký akútny respiračný syndróm). To znamená, že jedným z faktorov, prečo je súčasná pandémia oveľa rozsiahlejšia než pri SARS-e v rokoch 2002 – 2003, môže byť väčšia nákazlivosť u ľudí bez príznakov.

Novú štúdiu zverejnil magazín The New England Journal of Medicine (NEJM) a uskutočnili ju vedci z amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), Kalifornskej univerzity v Los Angeles a Princetonskej univerzity.

Nový koronavírus, ktorý sa prenáša prevažne kvapôčkami uvoľnenými do vzduchu pri kašľaní alebo kýchaní, je podľa vedcov zistiteľný na plaste a nehrdzavejúcej oceli dva až tri dni a na kartóne aj do 24 hodín.

Vírus vo vzduchu

Tím výskumníkov v rámci štúdie použil rozprašovač na napodobnenie osoby, ktorá kašle alebo kýcha, a zistil, že vírus bol vo vzduchu zistiteľný tri hodiny.

Štúdia bola najprv zverejnená minulý týždeň na medicínskej webovej stránke a preverovali ju ďalší kolegovia. Vyvolala veľkú pozornosť a aj kritiku niektorých vedcov, ktorí vyhlásili, že preháňa hrozbu prítomnosti vírusu vo vzduchu.

Kritici tiež vyjadrili pochybnosti nad tým, či použitý rozprašovač presne napodobil ľudské kašľanie alebo kýchanie.

Tím vedcov – autorov štúdie NEJM -, urobil podobné testy aj pri víruse SARS a dospel k záveru, že oba vírusy sa správajú podobne.

Tisíce nakazených

Avšak ich podobná schopnosť prežitia nedáva vysvetlenie, prečo sa pri pandémii nového koronavírusu nakazilo takmer 200-tisíc ľudí a zomrelo takmer 8-tisíc ľudí, kým pri epidémii SARS sa infikovalo okolo 8-tisíc osôb a zomrelo takmer 800 osôb.

„To naznačuje, že odlišnosti v epidemiologických vlastnostiach týchto vírusov pravdepodobne vyplývajú z iných faktorov. Napríklad z veľkého množstva vírusov v horných dýchacích cestách a z eventuality, že osoby nakazené novým koronavírusom SARS-CoV-2 ho šíria, aj keď sú asymptomatické (bez príznakov),“ napísali výskumníci.

Tieto zistenia potvrdzujú odporúčania profesionálov z oblasti verejného zdravia. Tí radia dodržiavať odstup medzi ľuďmi, nedotýkať sa tváre, zakrývať si ústa pri kašľaní alebo kýchaní a často dezinfikovať predmety s použitím čistiacich sprejov alebo utierok.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM