Regióny

Unikátny vodný žľab pri Bystrici opäť ožil: Podávali sa aj drevorubačské raňajky, VIDEO a FOTO

Ukážky splavovania dreva vo vodnom žľabe prilákali nad Dolný Harmanec stovky ľudí. Ako to tam vyzeralo?

Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Stovky ľudí prilákalo v sobotu nad Dolný Harmanec v okrese Banská Bystrica plavenie dreva v jedinom vodnom žľabe, nachádzajúcom sa na území Slovenska. Ukážky tohto najstaršieho spôsobu prepravy dreva sa prezentujú vo vodnom žľabe Rakytovo od roku 2007.

Drevorubačské raňajky

Mestské lesy Banská Bystrica, ktoré územie, kde sa žľab nachádza, obhospodarujú, ponúkli návštevníkom ešte pred samotným splavom dreva drevorubačské raňajky. „Je to klasický chlieb s masťou a soľou a keďže je jar a sezóna medvedieho cesnaku, tak na chlebe nechýba ani táto rastlina,“ povedal hlavný inžinier Mestských lesov Banská Bystrica Jozef Jankov.

V minulosti sa využívalo drevo z lesov v okolí Banskej Bystrice buď ako palivo, alebo na výrobu úžitkových predmetov a sortimentu. Na miesto spracovania bolo spúšťané suchými šmykmi, tzv. rizňami, potom vodnými žľabmi a následne splavované po vodných tokoch. Na území banskobystrických lesov existovali funkčné vodné žľaby v dolinách Cenovo, Prášnica a Rakytovo. Rakytovský vodný žľab meria 2 450 metrov.

Vystavený vplyvom

Podľa Jankova táto národná kultúrna pamiatka sa za dlhé roky značne poškodila a zostala čiastočne znefunkčnená. Mesto sa rozhodlo pre jej opravu už v roku 2006. Celkové náklady na rekonštrukciu dosiahli vtedy 1,5 milióna slovenských korún (asi 50-tisíc eur).

Aj napriek tomu, že žľab sa dnes využíva na samotné splavovanie len v minimálnej miere, je vystavený vonkajším prírodným vplyvom, čo spôsobuje jeho poškodzovanie. Prejavilo sa to aj počas extrémnych meteorologických udalostí v posledných dvoch rokoch, kedy bola časť žľabu zničená prívalovými dažďami. Na inú časť zasa po veternej kalamite padli stromy. Mestské lesy sa preto rozhodli uskutočniť ďalšiu rekonštrukciu. Vlani na obnovu žľabu preinvestovali takmer 11-tisíc eur. V oprave pokračujú aj v tomto roku, kedy sa počíta s investíciou vo výške približne 7-tisíc eur. „Aj pre stále ešte poškodený žľab splavíme dnes drevo len na časti jeho dĺžky,“ pripomenul Jankov.

Rakytovský žľab počas roka navštívi množstvo turistov a exkurzií. Je miestom hlavných cvičení študentov Lesníckej fakulty TU vo Zvolene, ako aj výkonu lesnej pedagogiky. Patrí medzi jeden z hlavných symbolov banskobystrických lesov, preto mestskí horári považujú starostlivosť o túto kultúrnu pamiatku za vysoko prestížnu záležitosť.

Zábery splavovania dreva si môžete pozrieť na priloženom videu aj vo fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Spúšťanie vyťaženého dreva v drevenom vodnom žľabe v Rakytove
8
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM