Svet Technológie Zo zahraničia

USA oficiálne obvinili spoločnosť Huawei a jej finančnú riaditeľku z podvodov

Americké úrady v pondelok oficiálne obvinili z podvodu a ďalších trestných činov čínsku telekomunikačnú spoločnosť Huawei a jej finančnú riaditeľku Meng Wan-čou. S odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva spravodlivosti o tom informovali agentúry AP a AFP.

Ilustračný obrázok k článku USA oficiálne obvinili spoločnosť Huawei a jej finančnú riaditeľku z podvodov
4
Galéria
Zdroj: TASR

Obvinenia voči Huawei Technologies, jej finančnej riaditeľke Meng Wan-čou a dvom dcérskym spoločnostiam sa týkajú porušenia amerických i medzinárodných sankcií voči Iránu.

USA zároveň obvinili v pondelok Huawei aj v ďalšom prípade – z krádeže obchodných tajomstiev spoločnosti T-Mobile.

Mengovú, dcéru zakladateľa spoločnosti Huawei Technologies, zadržali na základe amerického zatykača 1. decembra minulého roka na letisku v kanadskom Vancouveri. Medzičasom ju v Kanade prepustili na kauciu. USA žiadajú o jej vydanie na základe obvinení z podvodu, ktorého sa mala dopustiť tým, že americké banky zavádzala ohľadom obchodných rokovaní spoločnosti Huawei v Iráne.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Podľa amerických žalobcov používala spoločnosť Huawei na predaj v Iráne svoju hongkonskú dcérsku firmu Skycom, pričom samotná Mengová americké banky zavádzala v tom, že im tvrdila, že Huawei a Skycom sú dve samostatné spoločnosti.

Prokuratúra okrem tohto tvrdí, že spoločnosť Huawei odcudzila spoločnosti T-Mobile obchodné tajomstvá vrátane informácií o technológii, ktorú používala na testovanie smartfónov.

Zadržanie Mengovej vážne narušilo vzťahy medzi Čínou a Kanadou. Čína krátko po jej zatknutí zadržala dvoch kanadských občanov v zjavnej snahe vyvinúť tlak na Kanadu, aby ju prepustila. Čínsky súd tiež odsúdil na smrť Kanaďana v náhle obnovenom procese týkajúcom sa pašovania drog, za ktoré pôvodne dostal 15 rokov väzenia.

Foto: ilustračné

Ako počas testovania obstál telefón Huawei Nova 3? Pozrite si video recenziu!

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM