Technológie

Uspejú v náročnej konkurencii? Mladí Slováci zostrojili EXTRÉMNE úsporný elektromobil

Slovensko bude mať zastúpenie na inovatívnej medzinárodnej súťaži. Šikovní študenti vytvorili extrémne úsporné vozidlo.

Zdroj: Dnes24.sk

Skupina ôsmich študentov zo Strednej priemyselnej školy dopravnej (SPŠD) v Trnave bude nasledujúci týždeň od 3. do 6. júna reprezentovať Slovensko na medzinárodných pretekoch v úspornej jazde Shell Eco-marathon Europe 2022.

Na súťaž sa vracajú po pandemickej prestávke, keď sa im podarilo zostaviť nové elektrické vozidlo na batériový pohon. Ním chcú, ako uviedla kapitánka tímu Nela Štefanovičová, prekonať svoj doterajší vlastný rekord 176 kilometrov jazdy na jednu kilowatthodinu a uspieť v konkurencii.

Extrémne ľahké

Vozidlo v stredu predstavili na pôde SPŠD. Je, ako informoval pedagogický líder tvorivého tímu študentov Milan Eliáš, o šesť kilogramov ľahšie, váži 40 kíl. Je vyrobené z karbónového plátna zabezpečujúceho pevnosť. Pohon zabezpečuje lítium – iónový akumulátor. Maximálna rýchlosť je 35 kilometrov za hodinu.

Shell Eco-marathon je jednou z najnáročnejších a najinovatívnejších študentských súťaží na svete. Svoje zručnosti si v nej meria budúca generácia inžinierov a vedcov vo vlastných vozidlách, ktoré testujú na trati. Cieľom je prejsť čo najviac kilometrov na jeden liter paliva alebo jednu kilowatthodinu elektrickej energie.

Trnavčania sa na maratóne zúčastňujú už piatykrát, tento rok sa však kvalifikovali zo Slovenska ako jediní.

Na pretekoch vo francúzskom Nogare sa predstaví spolu 39 tímov zo stredných a vysokých škôl.

Prečítajte si tiež

Vždy je čo vylepšovať

„Projekty ako tento prinášajú našej škole dôležitý kontakt s praxou a aj s medzinárodným prostredím. Príklady najlepších európskych tímov dokazujú, že úspešné sú tie školy, ktoré sa svojmu modelu venujú kontinuálne niekoľko rokov,“ povedal riaditeľ školy Peter Papík. Milan Eliáš doplnil, že po tohtoročnej premiére auta na súťaži iste nájdu tipy na jeho vylepšenie do nasledujúcich rokov. „Vždy je čo vylepšovať,“ povedal.

Cieľom novej stratégie rozvoja spoločnosti Shell s názvom Powering Progress podľa manažérky korporátnej komunikácie Jany Voštinárovej je dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roka 2050.

„Jedným zo spôsobov, ako dosiahnuť tento cieľ, je rozvoj elektromobility v osobnej doprave. Na Slovensku máme konkrétne plány v súvislosti s rozšírením infraštruktúry nabíjacej siete. Sme radi, že môžeme stáť pri projektoch a študentoch, ktorí budú hybnou silou v transformácií slovenského priemyslu a dopravy na Slovensku smerom k udržateľnej,“ uviedla.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Študenti SPŠD vytvorili nové elektrické auto
7
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM