ELA Zo zahraničia

Útoky na Kyjev pokračujú, na Ukrajinu dorazila kolóna kamiónov s dodávkou zbraní z Poľska

V hlavnom meste Ukrajiny prebiehajú v noci z piatku na sobotu boje.

Ilustračný obrázok k článku Útoky na Kyjev pokračujú, na Ukrajinu dorazila kolóna kamiónov s dodávkou zbraní z Poľska
Zdroj: Twitter.com/mblaszczak

Podľa britskej stanice BBC otriasli Kyjevom viaceré explózie. Silný výbuch bolo počuť neďaleko centrálneho Námestia nezávislosti (Majdan) a viaceré explózie boli hlásené v sídlisku Troješčina. Podľa svedkov delostreleckú paľbu na Kyjev je počuť na kilometre ďaleko od centra mesta.

Ťažká noc

Ukrajinské médiá informujú taktiež o streľbe, pričom „extrémne tvrdý boj“ prebieha neďaleko kyjevskej zoologickej záhrady. Na kyjevskej ulici Víťazstva je na videách vidno horiace vozidlá.

  • Ruské jednotky sa približujú ku Kyjevu z východu a severu.
  • Ukrajinská protivzdušná obrana vyhlásila, že sa jej podarilo zostreliť neďaleko Kyjeva dve nákladné lietadlá Il-76 s ruskými výsadkármi. Nie je známe, koľko výsadkárov bolo celkovo na palube.
  • Korešpondent stránky novinky.cz natočil video, zachytávajúce byty v Kyjeve zničené raketou.
  • Zahraničný korešpondent Fox News Trey Yingst tvrdí, že ruské vojská útočia na hlavné mesto „práve teraz z viacerých strán“.
  • Kyjevom sa večer rozzvučali sirény, ľudia sú schovaní v úkrytoch. Ulice sú prázdne, po 22. hodine platí zákaz vychádzania.
  • Starosta Kyjevu Vitalij Kličko označil situáciu v meste za „hrozivú“ a dodal, že ukrajinskí vojaci strážia mosty a všetky dôležité prístupové body.

„Dnešná noc bude najťažšia, nesmieme prísť o hlavné mesto,“ povedal v krátkom videu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pred začatím ruského útoku na Kyjev. Dodal, že o osude krajiny sa rozhodne túto noc.

Zakázali lety

Česká republika, Poľsko a Bulharsko v piatok v reakcii na ruskú inváziu Ukrajiny oznámili, že od polnoci nevpustia do svojho vzdušného priestoru žiadne lietadlo ruských aerolínií. Informuje o tom v sobotu agentúra AFP.

Poľské aerolínie LOT už v piatok pozastavili všetky lety do Moskvy a Petrohradu. „Od dnešnej polnoci zastavujeme prevádzku všetkých ruských leteckých dopravcov na českom území,“ český minister dopravy Martin Kupka napísal na Twitteri.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyhlásil na Facebooku, že Poľsko pripravuje rovnaké opatrenie. „Zákaz bude platiť od polnoci,“ hovorca poľskej vlády Piotr Muller oznámil neskôr na Twitteri.

V Bulharsku začne od polnoci platiť to isté opatrenie pre „zhoršujúci sa vojenský konflikt, na znak solidarity s Ukrajinou“.

Sankcie

Americká vláda uvalila sankcie na ruského prezidenta Vladimíra Putina, ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ministra obrany Sergeja Šojgu a ďalších členov ruskej bezpečnostnej rady. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Na sankčnom zozname sa nachádza podľa spravodajskej televízie Sky News aj náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov.

Podľa amerického ministerstva financií sú Putin a Lavrov „priamo zodpovední za nevyprovokovaný ruský útok a následnú nezákonnú inváziu“ Ukrajiny.

Kanada sa v piatok pripojila k EÚ, USA či Británii a oznámila, že sa taktiež chystá zaviesť nové sankcie priamo na ruského prezidenta Vladimira Putina a šéfa ruského rezortu diplomacie Sergeja Lavrova. S odvolaním sa na vyjadrenie kanadského premiéra Justina Trudeaua o tom informovala agentúra AFP.

„Uvalíme sankcie na prezidenta Putina a ďalších strojcov tejto barbarskej vojny,“ povedal Trudeau s tým, že medzi sankcionovaným bude aj Lavrov. „Títo muži sú najväčšmi zodpovední za smrť a skazu, ktorá sa odohráva na Ukrajine,“ dodal.

Kanadský premiér sa tiež vyslovil za odpojenie Ruska od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT.

Dodávka zbraní

Na Ukrajinu dorazila kolóna kamiónov s prvou dodávkou zbraní z Poľska. „Podporujeme Ukrajincov, sme solidárni a rozhodne odmietame ruskú agresiu,“ povedal poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

Žena porodila v kyjevskom metre

Žena v Kyjeve porodila v piatok v podzemnej stanici metra, kde sa obyvatelia mesta ukrývajú pred ruskými náletmi. Informovala o tom v sobotu stránka britskej televízie BBC.

Vlaky metra ostali na nástupištiach otvorené, aby v nich civilisti mohli prečkať boje. Tí používajú aplikáciu Telegram pre kontakt s vonkajším svetom.

Otvorená skupina na Telegrame zdieľala z metra fotografiu spiaceho novorodenca, ktorého matka drží za ruku.

Melitopoľ

Ruské jednotky vstúpili do mesta Melitopoľ na juhovýchode Ukrajiny neďaleko Krymu, informovala v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na ruské a ukrajinské zdroje.

Podľa ruskej agentúry RIA Novosti, ktorá sa odvoláva na ruské ministerstvo obrany, ruské jednotky sa vylodili v meste Azov pri Azovskom mori a obsadili Melitopoľ „bez akéhokoľvek odporu“.

Ukrajinská agentúra Ukrinform tvrdí, že mesto je obkľúčené a vstúpila doň malá skupina ruských vojakov. Podľa guvernéra Záporožskej oblasti Oleksandra Starucha ruské jednotky vstúpili do Melitopoľu a snažili sa ovládnuť kritickú infraštruktúru, avšak z mesta ich vytlačili. Dodal, že boje pokračujú neďaleko Melitopoľu.

Čo sa deje na Ukrajine?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM