Lucia Lauková Správy

Uvideli ste dieťa alebo zviera v rozpálenom aute? TOTO radí polícia

Nechať dieťa alebo zviera v uzamknutom aute najmä počas horúčav, môže byť životu nebezpečné. Polícia radí, čo robiť v tomto prípade.

Ilustračný obrázok k článku Uvideli ste dieťa alebo zviera v rozpálenom aute? TOTO radí polícia
Zdroj: Facebook

Takmer každý deň sa stretávame s prípadmi, že niekto nechá v aute zviera či dieťa mysliac si, že za tých pár minút sa nemôže nič stať. Uviedla to Polícia SR na sociálnej sieti aj s radami, ako v takýchto prípadoch postupovať.

Prvé kroky

„V prvom rade, ak je to možné, treba vyhľadať majiteľa vozidla. Napríklad v nákupnom centre ho vyhlásiť cez informačný stánok alebo poprosiť o pomoc SBS službu,“ radí polícia. Ak to možné nie je, je potrebné zavolať políciu, hasičov alebo na linku 112, na ktorej okamžite poskytnú radu a pomoc, ako v takýchto prípadoch postupovať.

Rozbitie okna

„Každému asi napadne myšlienka rozbiť sklo. Na toto však nie je jednoznačná odpoveď, či áno, alebo nie, pretože na jednej strane riskujete, že sa dopustíte protiprávneho konania poškodzovaním cudzieho majetku a majiteľ vozidla môže neskôr žiadať náhradu škody súdnou cestou,“ upozorňuje polícia.

Ak by išlo o prípad krajnej núdze a boli by splnené všetky zákonné podmienky na rozbitie skla, je možné to urobiť. „Treba to však vždy zvážiť, lebo každý prípad sa posudzuje individuálne,“ dodala polícia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM