HD Šport

Už je to 122 rokov: Tatran Prešov si pripomenul výročie štartu futbalového klubu

V Prešove sa oficiálne začal hrať futbal v roku 1898. V pondelok tak oslávil svoje 122. narodeniny. Išlo vôbec o prvý futbalový klub na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Už je to 122 rokov: Tatran Prešov si pripomenul výročie štartu futbalového klubu
5
Galéria

Nepripomíname si tak len výročie prešovského Tatrana, ale aj futbalu v krajine. Bol to 25. máj 1898, keď v metropole Šariša vznikol prvý futbalový klub na Slovensku.

Vyčnieva Pavlovič

„Za 122 rokov svojej existencie klub vychoval množstvo hráčov, ktorí patria minimálne medzi velikánov svojej doby. Nad nimi vyčnieva prešovská futbalová ikona Ladislav Pavlovič, ktorý kraľuje klubovým štatistikám,“ informuje webstránka klubu.

Štatistikám s najvyšším počtom gólov aj štartov v drese zelenobielych vládne prešovská futbalová legenda, prezývaná aj „ruský cár“, Ladislav Pavlovič. V najvyšších súťažiach nastrieľal za Prešov 150 gólov.

Pomohla mu náhoda

V roku 1961 sa delil o titul kráľa strelcov s Rudolfom Kučerom, v roku 1964 tento titul získal. Ladislav Pavlovič vedie aj štatistiku štartov v drese Prešova. V najvyšších súťažiach odohral v zeleno-bielom drese 305 zápasov. K odštartovaniu kariéry mu pomohla náhoda.

„Prvýkrát za A-tím nastúpil v roku 1948 proti Levoči, na ihrisko sa dostal spolu s bratom Rudolfom pre nedostatok hráčov,“ pridal Tatran Prešov zaujímavosť pre svojich čitateľov na 1fctatran.sk.

A v obrazoch sa presunieme do súčasnosti, v Prešove vznikol pre cyklistov nový chodník Mlynský náhon.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Nový cyklochodník Mlynský náhon v Prešove
5
Galéria

Hl. foto: archív Tatrana Prešov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM