Aktualizované MI Zo Slovenska

Už padajú hlavy pre Lučanského samovraždu! Našli list na rozlúčku?

Slová ľútosti aj uistenia, že nikto v ústave väzby nezlyhal - takto zhodnotili Lučanského pokus o samovraždu ministerka spravodlivosti Kolíková a riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Ilustračný obrázok k článku Už padajú hlavy pre Lučanského samovraždu! Našli list na rozlúčku?
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Hneď na druhý deň ráno po pokuse o samovraždu bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského sa k prípadu vyjadrili ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milan Ivan.

Odstupujem!

Ministerka spravodlivosti aj riaditeľ ZVJS vyjadrili ľútosť nad tým, čo sa stalo. Zároveň priblížili, ako bývalého šéfa polície našli obeseného v cele.

„O 16:30 hod. ho príslušník kontroloval a 16:39 hod. ho už našli obeseného,“ uviedla ministerka spravodlivosti. Priznala, že sa obesil na teplákovej bunde.

Milana Lučanského v cele kontrolovali minimálne každú pol hodinu a kamerou monitorovali aj pohyb pred jeho celou. Snímať dianie priamo v cele však zo zákona nie je možné. Generál Milan Ivan uisťuje, že príslušníci urobili všetko, čo bolo v ich silách.

„Keď ho našli, najprv ho oslobodili a pokúšali sa ho oživovať. Následne zavolali zdravotnú pomoc, ktorá prišla do 20 minút, a tiež ho oživovala. Potom ho odviezli do nemocnice v Prešove,“ uviedol generál Ivan.

„Aby neboli žiadne podozrenia, že chceme niečo skrývať, tak som sa rozhodol odstúpiť z pozície generálneho riaditeľa zboru. Verím, že sa následne potvrdí, že príslušníci ústavu nijako nepochybili,“ oznámil svoju rezignáciu riaditeľ ZVJS.

Ministerka Kolíková priznala, že aj ona zvažovala vyvodenie politickej zodpovednosti, ale zatiaľ neodstupuje. „Zriadim širokú komisiu, aby tam boli aj predstavitelia opozície, zástupcovia prezidentky, verejnej ochrankyne práv aj medzinárodných organizácií, aby sa pozreli na všetky kroky, ktoré sme urobili.“ Vyšetrovanie Lučanského samovraždy tak bude pokračovať.

Aktualizované 16:36 Bývalý policajný riaditeľ svoj boj o život prehral. Viac sa dočítate TU.

List na rozlúčku

Ministerka aj odstupujúci šéf ZVJS svorne tvrdia, že príslušníci ústavu urobili všetko, čo bolo v ich silách a nijako nepochybili. Lučanský bol v rukách psychológa a nič nenasvedčovalo tomu, že by si chcel siahnuť na život.

„Ešte v ten deň mal rozhovor so psychológom. On je sebavedomý a racionálny chlap, a tak sa aj správal,“ uviedol generál Ivan.

Dodal, že samovraždy nie sú výnimkou vo väzenskom prostredí, ktoré vytvára stresové situácie, najmä v kolúznej väzbe. „Tento rok sme mali 41 pokusov o samovraždu, z toho 3 dokonané,“ upresnil.

Ministerka Kolíková priblížila, že ak sa človek naozaj rozhodne zomrieť, nedá sa tomu zabrániť. „Tentokrát to bola tepláková bunda, ale mali sme aj prípad plachty. Úplne zamedziť sa tomu nedá.“

Navyše, Milan Lučanský mal podľa nej výhodu policajného výcviku a skúseností, pričom veľmi dobre poznal systém. Vedel čo má a čo nemá robiť, aby sa mu pokus o samovraždu podaril.

Novinárov zaujímalo, či bývalý policajný prezident zanechal po sebe nejaké vysvetlenie.

„Nemáme informáciu o tom, že by zanechal list na rozlúčku. Ale teraz nastupujú vyšetrovatelia a viac sa dozvieme od nich,“ uviedol generál Ivan.

Zároveň potvrdil, že Milan Lučanský je naďalej v kritickom stave a neoficiálne sa hovorí o mozgovej smrti. V nemocnici ho už navštívila manželka.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM