han Zo Slovenska

Už rok sa na Slovensku OČKUJE proti covidu: SPOMÍNATE, prvú vakcínu pichli Krčmérymu! FOTO

Bolo, že to 26. decembra minulého roku v Nitre radosti. Ako prvému sa totiž ušla vakcína proti koronavírusu profesorovi Vladimírovi Krčmérymu.

Ilustračný obrázok k článku Už rok sa na Slovensku OČKUJE proti covidu: SPOMÍNATE, prvú vakcínu pichli Krčmérymu! FOTO
10
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Pred rokom to bola veľká vec, pretože sa na vakcínu čakalo od marca, kedy na celom svete vypukla pandémia COVID-19. Vlani v decembri ešte neboli antivaxeri v takej miere, ako je tomu teraz a vo veľkom sa riešil zoznam ľudí čakajúcich na vakcínu.

Bolo to v Nitre

Historicky prvá vakcína sa podávala v sobotu večer v nitrianskej fakultnej nemocnici. Vtedy začalo očkovanie proti ochoreniu COVID-19. „Vyhrali sme stávku, že do Vianoc bude vakcína, bolo to veľké úsilie. Sme prvou z okolitých krajín, kde sa očkuje,“ uviedol infektológ Krčméry.

Ako druhá bola zaočkovaná členka konzília odborníkov Zuzana Krištúfková. „Máme na Slovensku vakcínu, ktorá nám umožní vrátiť sa späť do života. Boli očkované milióny osôb a dnes niet pochýb o tom, že je to bezpečné,“ skonštatovala Krištúfková. Ani jeden z nich nepredpokladal, že sa postupne stane z očkovania rozdeľovací prvok Slovákov.

Prvá várka

Na Slovensko dorazilo len niečo okolo 10-tisíc vakcín. V tom čase bolo na celom svete nakontrahovaných 18 miliónov dávok. Ako iste viete, prví sa očkovali zdravotníci, zamestnanci domovov sociálnych služieb či pracovníci kritickej infraštruktúry. Na druhý deň v nedeľu (27. decembra) sa s očkovaním zdravotníkov pokračovalo okrem Nitry už aj v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.

Pre verejnosť mala byť vakcína k dispozícii až niekedy okolo Veľkej noci 2021.

Nežiadúce účinky

Ako informovala agentúra TASR už vtedy, dbalo sa na informácie o nežiadúcich účinkov. Vakcína Comirnaty od konzorcia Pfizer a BioNTech je určená pre dospelých a dospievajúcich od 16 rokov. Podáva sa v dvoch dávkach do ramena, pričom odstup je 21 dní.

Najčastejšie nežiaduce účinky sú podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zvyčajne mierne a krátkodobé. Patria k nim bolesť a začervenanie v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, zimnica a horúčka.

Odvtedy sa na Slovensku dalo zaočkovať 2 733 090 ľudí. Do včerajška (25. 12. 2021) bolo na Slovensku plne zaočkovaných 2 545 329 osôb.


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Covid-19: Prvé očkovanie na Slovensku
10
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM