Aktualizované ELA Zo Slovenska

V 2. kole otestovali vyše 2 miliónov ľudí: Zachytili sme tých, ktorí mali v sebe najväčšiu nálož

Druhé kolo plošného testovania na ochorenie COVID-19 sa počas uplynulého víkendu (7. - 8. 11.) konalo v 45 okresoch.

Zdroj: TASR/Jakub Popelka

Počas druhého kola plošného testovania na ochorenie COVID-19 na Slovensku otestovali 2 044 855 ľudí, odhalili 13 509 nakazených. To je 0,66 percenta.

Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na pondelkovej tlačovej konferencii. Druhé kolo plošného testovania na ochorenie COVID-19 sa počas uplynulého víkendu (7. – 8. 11.) konalo v 45 okresoch.

Do druhého kola testovania bolo podľa Naďa nasadených takmer 21-tisíc vojakov, policajtov, hasičov, záchranárov, zdravotníkov, administrátorov či dobrovoľníkov. Zdravotníkov bolo vyše 8800.

V sobotu otvorili 2756 odberných miest a v nedeľu 2671. Do celkového počtu otestovaných patria okrem odberných miest aj otestovaní v rámci ministerstva spravodlivosti či v domovoch sociálnych služieb.

Má to vraj zmysel

Počet nakazených klesol medzi prvým a druhým kolom podľa premiéra Igora Matoviča (OĽANO) o viac ako polovicu. Je to podľa neho dôkaz, že celoplošné testovanie malo zmysel.

Dodal tiež, že po víkende ostalo 15 okresov, v ktorých malo pozitívny výsledok testu nad 0,7 percenta zo všetkých otestovaných. Údaj 0,7 percenta bol faktorom pre rozhodnutie o druhom kole celoplošného testovania. To sa počas víkendu konalo v 45 okresoch, v ktorých prvé kolo odhalilo nad 0,7 percenta nakazených.

„Nie je to výsledok jednotlivca, ani vlády, zdravotníkov, hasičov, policajtov, dobrovoľníkov… Je to výsledok nás všetkých na Slovensku. Dokázali sme skvelú vec, ktorej výsledok sa nám v zime zíde. Máme mimoriadne efektívny nástroj v podobe tohto testovania, ktorý znižuje počet infekčných v priestore z týždňa na týždeň. Vplyv môže mať síce aj lockdowník, ale ten mal len kozmetický vplyv na krivku,“ uviedol premiér.

Veľký pokles pozitívnych

Premiér tiež upozornil na veľký pokles pozitívnych výsledkov v štyroch pôvodne najzasiahnutejších okresoch. Prvé pilotné testovanie ukázalo v okrese Námestovo 4,77 percenta nakazených, prvé kolo plošného testovania ukázalo 1,8 percenta a druhé kolo 0,55 percenta, to je podľa Matoviča pokles o 88 percent.

Dodal, že v Bardejove klesol za tri víkendy počet nakazených o 74 percent.

Premiér dodal, že pokles zaznamenali aj najzasiahnutejšie okresy po prvom kole testovania, ktorými boli Čadca, Stará Ľubovňa a Púchov. Po druhom kole testovania podľa Matoviča najlepšie dopadli Zvolen a Medzilaborce.

Výpadok lekárov

V nemocniciach a domovoch sociálnych služieb evidujú vyššie percento pozitívnych na koronavírus, uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí k výsledkom druhého kola plošného testovania.

Pacientov s koronavírusom už presúvajú po rôznych regiónoch Slovenska, aby sa rozložil ich počet.

„Výsledky testovania v nemocniciach a DSS sú stále vysoké a musíme sa na ne zamerať v budúcich týždňoch. Vypadlo nám do 10 % lekárov a 13–14 % sestier. Stavy zdravotníkov však, našťastie, nie sú kritické,“ uviedol Krajčí.

Mapa Európy je takmer celá červená. Krízová situácia si vyžaduje krízové riešenia, povedal na tlačovke hlavný hygienik SR Ján Mikas.

„Toto bolo jedno z nich. Zachytili sme však ľudí, ktorí mali v sebe najväčšiu nálož a tým zabránili ju šíriť. Ľudia by však nemali strácať ostražitosť. Stále totiž máme problém a musíme dodržiavať epidemiologické opatrenia. Ďakujem vláde, všetkým zložkám a ľuďom, ktoré sa na tom podieľali. Máme vyskúšaný nástroj, ako výrazne skresať nákazu, ak by prišla tretia vlna,“ uviedol.

Bude predĺžený núdzový stav?

Naď informoval, že požiadal zodpovedné zložky o čo najskoršie vyčíslenie nákladov. Tie sa podľa neho nedajú rozdeliť na pilotné, prvé a druhé kolo testovania.

Keďže vedeli, že testovanie bude v niekoľkých vlnách, realizovali viacero nákladov aj predplatením položiek pri pilotnom testovaní. Komplexnú sumu za tri kolá preto oznámi, keď ju budú mať vyčíslenú.

Matovič sa nebráni ani regionálnym opatreniam. Uvažovať sa podľa neho dá o ďalších kolách testovania v okresoch, ktoré vyšli najhoršie.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas dodal, že príslušný regionálny hygienik má stále možnosť prijať prísnejšie opatrenia, ako boli na celoslovenskej úrovni, ak si to bude situácia vyžadovať.

Premiér predpokladá, že k predĺženiu núdzového stavu by malo prísť, pretože má výhody pre boj s pandémiou. Situácia je podľa neho stále horšia, ako keď sme vstupovali do núdzového stavu.

Dodal tiež, že aj vybratie dôchodku na pošte spadá pod výnimku zabezpečenia si základných životných potrieb. Pripomenul, že Slovenská pošta už vyzvala dôchodcov, že stačí zatelefonovať a dôchodok im pošta prinesie domov.

Mikas zopakoval, že celoplošné testovanie výrazným spôsobom pomohlo „vychytať“ ľudí, ktorí majú najvyššiu vírusovú nálož, a zamedziť im, aby prenášali infekciu ďalej. Vyzval ľudí, aby nestrácali ostražitosť, pretože veľa ľudí s negatívnym výsledkom môže byť pozitívnych.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM