Aktualizované Správy Zo zahraničia

V Česku neschválili núdzový stav: Ihneď na to Babišova vláda vyhlásila nový

Podľa opozície je v rozpore s ústavou. Vláda však hovorí o nevyhnutnosti.

Ilustračný obrázok k článku V Česku neschválili núdzový stav: Ihneď na to Babišova vláda vyhlásila nový
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Poslanecká snemovňa Parlamentu Českej republiky v piatok (26.2.) rozhodla, že v súčasnosti platný núdzový stav sa skončí v sobotu 27. februára. Nevyhovela tak žiadosti vlády premiéra Andreja Babiša o predĺženie jeho platnosti do konca marca.

V rozpore s ústavou

Za predĺženie hlasovalo 68 poslancov z vládnucich strán ANO a ČSSD, potrebných však bolo 77 hlasov. Snemovňa predtým odmietla aj návrh nezávislého poslanca Lubomíra Volného na okamžité zrušenie núdzového stavu.

Podľa opozície je súčasný núdzový stav v rozpore s ústavou. Poslanci preto vyzvali vládu, aby vyhlásila nový. Babiš už predtým avizoval, že to v prípade nepredĺženia urobí.

Nový núdzový stav

„Uznesením Poslaneckej snemovne núdzový stav tento víkend končí. Najsprávnejší postup by mal byť, že vláda, ak sa tak rozhodne, vyhlási nový núdzový stav na základe objektívnych nových okolností, akými sú výskyt britskej mutácie vírusu a zdravotné zariadenia na pokraji (svojich kapacít),“ uviedol v piatok šéf opozičných Pirátov Ivan Bartoš.

Aktualizované: Česká vláda sa hneď na mimoriadnom rokovaní rozhodla schváliť nový núdzový stav. Platiť začne od nedele 28. februára.

Výrazne ním obmedzuje pohyb občanov, úplne zavrie škola a ďalšie obchody. Nariaďuje tiež povinné noenie respirátov. Informuje o tom portál Idnes.cz.

"Nemáme inú možnosť, ak nechceme totálny kolaps nemocníc,“ povedal predseda vlády Andrej Babiš.

Ďalšie správy zo zahraničia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM