Zo zahraničia

V Česku potvrdili juhoafrickú mutáciu koronavírusu! Dotiahli ju zrejme dovolenkári zo Zanzibaru

V Česku bola v jednej vzorke potvrdená nákazlivejšia juhoafrická mutácia koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku V Česku potvrdili juhoafrickú mutáciu koronavírusu! Dotiahli ju zrejme dovolenkári zo Zanzibaru
Zdroj: TASR

Vo štvrtok to oznámila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Barbora Peterová, na ktorú sa odvolal portál Novinky.cz.

Zrejme ju dotiahli dovolenkári

Prvé podozrenia na prítomnosť juhoafrickej mutácie koronavírusu v Česku sa objavili pred troma dňami. Týkali sa trojice ľudí, ktorí sa vrátili zo Zanzibaru.

Podozrenia sa objavili takisto v brnianskej materskej škole u dvoch detí a dvoch učiteliek, uviedla juhomoravská hygienička Renata Ciupek.

Vzorky analyzovalo Národné referenčné laboratórium pre chrípku v Štátnom zdravotnom ústave. U jednej vzorky sa sekvenovaním zistila takzvaná juhoafrická mutácia, potvrdila Peterová. Sekvenovanie je podrobná genetická analýza koronavírusu.

Už vo vyše 30 krajinách

V druhom prípade existovali na základe PCR testu silné indície, že ide taktiež o juhoafrickú variantu vírusu. Sekvenáciu však nebolo možné urobiť pre nízku koncentráciu RNA (ribonukleovej kyseliny), dodala informácie šéfka laboratória Helena Jiřincová.

Juhoafrická mutácia je nebezpečná v tom, že umožňuje pôvodcovi covidu čiastočne obísť odpoveď imunitného systému napadnutého človeka. Inými slovami, napadne aj toho človeka, ktorý už covid-19 prekonal.

Prvýkrát ju zaznamenali v októbri a vyskytuje sa vo vyše 30 krajinách. Šíri sa aj v rakúskom Tirolsku, minulý týždeň zaznamenalo prvý prípad Poľsko a potvrdili ju aj v Nemecku, pripomenul portál Novinky.cz.

Ilustračné foto, TASR

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM