Zo zahraničia

V Česku potvrdili takmer STOVKU prípadov nákazlivého variantu koronavírusu delta

Českí odborníci sa zhodujú, že ČR nemá šancu sa vyhnúť novým variantom koronavírusu vrátane nákazlivého variantu delta, ktorý prvýkrát zaznamenali v Indii.

Ilustračný obrázok k článku V Česku potvrdili takmer STOVKU prípadov nákazlivého variantu koronavírusu delta
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Na území ČR dosiaľ potvrdili celkovo 99 prípadov nákazy týmto variantom. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský server Novinky.cz.

S týždenným oneskorením, ktoré je dôsledkom procesu sekvenovania, môže byť reálna situácia už v tejto chvíli oveľa vážnejšia. Vedecké pracoviská, ktoré od začiatku roka dobrovoľne sekvenujú vzorky nakazených ochorením COVID-19, aktuálne dáta zverejnili v stredu.

Bol tu skôr

Michal Kolář, vedúci oddelenia genomiky a bioinformatiky v Ústave molekulárnej genetiky Akadémie vied ČR, v Českej televízii povedal, že dáta sa veľmi zmenili cez víkend.

Do piatka bol variant delta potvrdený sekvenovaním v 33 vzorkách, ale cez víkend ich počet výrazne stúpol na 99. „Okrem toho nie sú všetky vzorky spojené s cestovnou anamnézou,“ dodal Kolář.

Variant delta, ktorý podľa anglického úradu verejného zdravotníctva zvyšuje riziko hospitalizácie v porovnaní s britským variantom (alfa) viac ako 2,5-násobne, prišiel do Česka zjavne skôr, než sa očakávalo. Vírus tým však určite nekončí.

Najviac v Prahe

„Každé dva týždne sa zafixuje jedna mutácia, teda variant, ktorá v populácii zostane,“ upozornil Kolář.

Podľa najnovšej správy Národného referenčného laboratóriá zachytené mutácie delta pochádzali z Prahy, Moravskosliezskeho, Ústeckého, Libereckého, Královohradeckého kraja a z kraja Vysočina, dodali Novinky.cz.

Ilustračné foto, TASR

Koronavírus na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM