Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

V Chorvátsku zostala po požiari SPÚŠŤ: Slovenka opisuje dovolenkovú hrôzu, FOTO

Horeli domy aj autá. Ničivý požiar v obľúbenej dovolenkovej destinácii po sebe zanechal veľké škody a vydesil miestnych aj turistov.

Ilustračný obrázok k článku V Chorvátsku zostala po požiari SPÚŠŤ: Slovenka opisuje dovolenkovú hrôzu, FOTO
11
Galéria
Zdroj: od čitateľa

Viac ako 300 hasičov a 50 príslušníkov armády bojovalo s lesným požiarom, ktorý vypukol v stredu v oblasti chorvátskeho mesta Vodice a rozšíril sa do obcí Zaton a Raslina neďaleko Šibenika.

Horeli domy aj autá

Aktuálna situácia je pokojnejšia a hasiči majú požiar pod kontrolu. Oheň zachvátil trávnaté a lesné porasty, olivové háje a vinice na ploche približne 3000 hektárov. V Zatone a Rasline zhorelo množstvo budov. V oblasti bolo uzavretých aj niekoľko ciest.

Vedúci odboru civilnej ochrany v Šibeniku Danijel Mileta v stredu uviedol, že oblasť zasiahol najhorší požiar za najmenej desať rokov. Mnoho ľudí opustilo svoje domovy. Evakuovaní boli obyvatelia obcí Raslina a Zaton na člnoch cez morskú zátoku smerom na obec Bilice.

Podľa portálu iMeteo zhorelo okrem obrovských trávnatých plôch aj 20 domov a oheň zničil aj niekoľko áut.

Ako informuje portál infovodice., štátna cesta od mosta v Šibeniku ku vjazdu na Vodice je prejazdná. Pre akúkoľvek dopravu však zostáva uzavretý obchvat Vodice, rovnako aj cesta od Vodíc do obce Gacélezi a taktiež aj časť úseku smerom na mesto Benkovac.

Ak sa nachádzate na juhu Chorvátska a chystáte sa cestovať napríklad do Zadaru, prejsť sa dá cez cez Vodice popri mori cez Jadranskú magistrálu.

Nepríjemná skúsenosť Slovenky

Požiar vystrašil domácich i turistov. V oblasti, kde vypukol, v tom čase dovolenkovala aj naša čitateľka Mária. Práve sa kúpala v mori na ostrove Murter, čo je približne dvanásť kilometrov od Tribunja.

Spoza kopca si všimla dym, domnievala sa však, že horí niečo na ostrove. Pri návrate do Tribunju už ale pochopila, že požiar musí byť v blízkosti jej ubytovania.

„Bol to hrozný pohľad. Čím bližšie bolo k večeru, situácia sa zhoršovala,“ povedala pre Dnes24 Mária.

„Nevedeli sme, či sa máme pobaliť a odísť, alebo počkať, čo bude. Napokon sme išli spať a okolo druhej ráno som sa zobudila na kašeľ a veľmi ma štípalo v hrdle a nose. Okamžite sme pozatvárali okná,“ opisuje ďalej nepríjemnú dovolenkovú skúsenosť a dodáva, že hasiči aj domáci odviedli skvelú prácu a neskôr sa vzduch vyčistil.

Zábery, ktoré nafotila Mária na mieste požiaru, si pozrite v priloženej fotogalérii.

Požiare aj v iných destináciách

Mnohé krajiny sužujú extrémne horúčavy a sucho a to je dobrou pôdou pre prírodné požiare. Viac ako 3000 hasičov bojovalo vo štvrtok s niekoľkými lesnými požiarmi, ktoré už vypukli vo viacerých častiach Portugalska.

Pridali sa k nim aj miestni obyvatelia, ktorí sa zúfalo snažia ochrániť svoje príbytky pred živlom. Aj susedné Španielsko vo štvrtok stále bojovalo s lesným požiarom, ktorý vypukol v pondelok v dôsledku zásahu bleskom v oblasti Las Hurdes a spálil približne 3500 hektárov plochy.

Vo Francúzsku sa už tretí deň po sebe vymkli spod kontroly dva požiare v prefektúre Bordeaux na juhozápade, a to aj napriek zásahu 1000 hasičov a hasičských lietadiel.

Oheň úradoval aj v Turecku. Tisíce ľudí na polostrove Datča na juhozápade krajiny museli evakuovať. Miestni hasiči sa v priebehu celého štvrtka snažili tento požiar, ktorý sa pre silný vietor rozšíril v priebehu noci až k obývaným oblastiam, dostať pod kontrolu. V Turecku pritom vypukol požiar aj v letovisku Češme ležiacom na brehu Egejského mora. Tento požiar sa však podarilo vo štvrtok ráno uhasiť.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zábery požiaru v Chorvátsku od našej čitateľky
11
Galéria
Zdroj: od čitateľa

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM