ELA Magazín Cestovanie

Európske diaľnice čaká cez víkend dopravné PEKLO: S kolónami počítajte aj smerom k Jadranu

Tak ako každý rok o tomto čase, je tu víkend, ktorý nebude pre vodičov na európskych komunikáciách ľahký. Práve v tomto období kolabuje doprava vo viacerých krajinách.

Ilustračný obrázok k článku Európske diaľnice čaká cez víkend dopravné PEKLO: S kolónami počítajte aj smerom k Jadranu
Zdroj: TASR/STA - Stanko Gruden

Blížiaci sa víkend nebude pre vodičov na európskych cestách bezproblémový. Rok čo rok sú práve v tomto období najčastejšie niekoľkokilometrové kolóny.

Po minulé roky tak mnohí Slováci vracajúci sa napríklad z Chorvátska strávili dvanásť hodín v zápche, čo je takmer rovnaký čas ako celá cesta z Jadranu na Slovensko.

Počítajte s kolónami

Motoristi smerujúci do južnej Európy musia rátať s dlhými kolónami. Začínajú totiž letné prázdniny v piatich nemeckých spolkových krajinách (Brémy, Dolné Sasko, Sasko, Sasko-Anhaltsko a Durínsko) a tiež v časti Holandska.

Dopravnú situáciu bude komplikovať aj množstvo kultúrnych podujatí, ktoré sú naplánované v Rakúsku a vyžiadajú si výrazné dopravné obmedzenia. S kolónami musia vodiči počítať na diaľniciach k talianskemu, francúzskemu a chorvátskemu pobrežiu, informujú Novinky.cz.

Vodiči sa podľa rakúskeho automotoklubu musia pripraviť na kolóny na brennerskej diaľnici (A13), na tauernskej diaľnici (A10) a diaľnici Inntal (A12), rovnako ako na trase Fernpass (B179).

Na juhu budú komplikácie najmä pred tunelom Karavanky, ktorý spája Rakúsko so Slovinskom a na diaľnici Karavanka (A11).

Nemecký automotoklub súčasne varuje, že vodiči nemôžu schádzať z vyťažených rakúskych diaľnic Inntal, Brenner a Tauern a využívať regionálne komunikácie.

Podujatia v Rakúsku

Dopravné uzávery budú vodičom v Rakúsku komplikovať aj kultúrne podujatia. Sú to napríklad koncerty skupín Guns N' Roses a Rolling Stones vo Viedni, vystúpenia Wandy v Grazi a Hviezdna noc pri Wörthersee v Klagenfurte.

Špičky sa očakávajú v piatok popoludní, v sobotu ráno a v nedeľu popoludní. „Ak sa chcete vyhnúť komplikáciám, mali by ste si nájsť alternatívne cesty alebo zvoliť iný deň pre svoju cestu, napríklad pondelok alebo utorok,“ varuje nemecký automotoklub ADAC.

Čo je potrebné vedieť k letným dovolenkám?

Chorvátsko
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM