Správy Zo zahraničia

V Jadranskom mori sa objavili nebezpečné medúzy: Spôsobujú popáleniny, bolesti i jazvy

Na juhu Istrie spozorovali malé medúzy, ktoré môžu spôsobiť veľké bolesti a zranenia.

Ilustračný obrázok k článku V Jadranskom mori sa objavili nebezpečné medúzy: Spôsobujú popáleniny, bolesti i jazvy
Zdroj: pixbay.com

Na Jadrane boli spozorované počas víkendu podľa slovinského portálu 24ur.com nebezpečné medúzy, ktoré pri dotyku môžu spôsobovať silné bolesti. V mieste kontaktu často zostáva pigmentácia kože alebo dokonca jazvy.

Silné bolesti aj popáleniny

Počas ponoru, ktorý organizovalo združenie Eco Sea Association, boli v zálive Velika Kolumbarica na polostrove Kamenjak Tanierovky svietivé – je to medúza s polkruhovým klobúkom a ružovými chápadlami posypaná drobnými fialovými bodkami. Môže dorásť až do dĺžky 20 palcov a priemer klobúka môže byť až šesť centimetrov.

Radšej sa jej vyhnite! Táto medúza, ktorá žije v hĺbkach až desať metrov, spôsobuje pri dotyku silné bolesti a popáleniny, ktoré sa ťažko liečia. Po vyliečení vám môže zostať pamiatka z dovolenky v podobe jazvy.

Zo sveta

Krásna a nebezpečná

Človeku môže uškodiť viac ako len nepríjemným popŕhlením. Pre morských pozorovateľov je však krásna. I keď je pomerne malá, je ľahké ju spozorovať vďaka jasným farbám.

Aj keď ide o typickú medúzu na otvorenom mori, niekedy ju morské prúdy a vlny odnášajú na breh, kde predstavuje hrozbu pre plavcov. Je rozšírená v teplých a mierne teplých moriach, väčšinou v Atlantickom oceáne, Stredozemnom mori a Červenom mori.

ilustračné foto

Pozrite si galériu FOTIEK krásnych medúz.

Krásne medúzy na FOTKÁCH
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM