Monika Hanigovská Zo zahraničia

Šokujúce VIDEO z Chorvátska: Dovolenkárov vystrašil na pláži žralok!

Predstavte si, že sa slníte na brehu mora a zrazu sa pred vami objaví morský predátor. No, a toto sa skutočne stalo teraz v Chorvátsku!

Ilustračný obrázok k článku Šokujúce VIDEO z Chorvátska: Dovolenkárov vystrašil na pláži žralok!
Zdroj: Instagram.com/janiamichal , Reprofoto youtube.com/Večernji list

Dvojmetrový žralok priplával do plytčiny a prekvapil nič netušiacich dovolenkárov! Pobyt pri mori sa naraz zmenil na nepríjemný zážitok.

Turisti zazreli na plytčine 2-metrového žraloka! Zachytili ho na video. Príchod predátora v populárnej chorvátskej destinácii Korčula zaujal i tamojších odborníkov a médiá. Dovolenkári a domáci zazreli žraloka modrého.

Upokojoval situáciu

Chorvátsky portál Dnevnik informuje o tom, že na Jadrane žije asi 30 druhov žralokov, no sú skôr skutočnou vzácnosťou.

„Stáva sa, že sa niekto celý život potápa a chodí na ryby, bez toho, aby niekedy videl žraloka,“ uviedol Pero Ugarkovič z Inštitútu oceánografe a rybolovu.

Ako lotéria

Podľa odborníka je ojedinelá šanca, že natrafíme na žraloka pri brehu Jadranu – prirovnáva ju k výhre v lotérii. „Posledný prípad útoku bol pred 10 až 15 rokmi, nepamätám si to presne. Vtedy zaútočil na slovinského potápača,“ pripomenul odborník.

Domáci si však pamätajú na divoký víkend počas minulého leta. Žraloka spozorovali taktiež v júni, a to neďaleko obľúbenej pláže Copacabana pri Dubrovníku. Polícia vtedy zakázala kúpanie v mori a pobyt na tamojšej pláži.

Tak či onak, stretnúť by ho nechcel asi nikto!

Samice žraloka modrého dorastajú až do 6,4 metra a samce približne do 4,1 metra.

V minulosti ho prezývali ľudožrútom. Žralok modrý (Carcharodon carcharias) dokáže obdivuhodne vyskakovať a uskutočniť krátke, no rýchle výpady za korisťou. Patrí k vrcholovým predátorom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM