Zo zahraničia

V Japonsku zomrela najstaršia osoba na svete. Dožila sa úctyhodného veku!

Japonsko má podľa údajov Svetovej banky najstaršiu populáciu na svete – až 28 percent obyvateľstva je starších než 65 rokov.

Ilustračný obrázok k článku V Japonsku zomrela najstaršia osoba na svete. Dožila sa úctyhodného veku!
Zdroj: TASR/AP

Vo veku 119 rokov zomrela v Japonsku najstaršia osoba na svete Kane Tanakaová. V pondelok o tom informovali miestne orgány. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Kane Tanakaová sa narodila 2. januára 1903 v prefektúre Fukuoka na juhu Japonska. Počas života vlastnila niekoľko podnikov vrátane obchodu s rezancami a ryžovými koláčikmi moči. V roku 1922 sa vydala za Hidea Tanaku, spolu mali štyri deti a piate si adoptovali.

Tanakaová mala v roku 2021 na invalidnom vozíku niesť olympijskú pochodeň v rámci štafety pred letnými olympijskými hrami v Tokiu, pre pandémiu sa na nej však nemohla zúčastniť.

V roku 2019 ju zapísali do Guinnessovej knihy rekordov ako najdlhšie žijúceho človeka. Jej obľúbeným koníčkom boli spoločenské hry, kaligrafia a riešenie matematických úloh.

Sústrasť nad Tanakaovej úmrtím vyjadril aj miestny guvernér Seitaró Hattori. Japonsko má podľa údajov Svetovej banky najstaršiu populáciu na svete – až 28 percent obyvateľstva je starších než 65 rokov.

Podľa Guinnessovej knihy rekordov bola najstarším človekom na svete vôbec Francúzka Jeanne Louise Calmentová, ktorá v roku 1997 zomrela vo veku 122 rokov a 164 dní.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM