Zo Slovenska

V potravinách ostali prázdne regály i pozície. Kde súrne hľadajú brigádnikov?

V súčasnosti nie je rizikom dostupnosť tovaru, ale výpadok zamestnancov. Ak ste doma a chcete si prilepšiť, toto je príležitosť pre vás!

Ilustračný obrázok k článku V potravinách ostali prázdne regály i pozície. Kde súrne hľadajú brigádnikov?
3
Galéria

Zásobovanie obchodov s potravinami je prakticky bezproblémové. Predajne však začínajú mať problémy s personálom.

Nedostatok ľudí

Uplynulý týždeň bol podľa Martina Katriaka, prezidenta Zväzu obchodu SR pre obchodníkov, veľmi náročný, keďže v niektorých lokalitách museli riešiť „nájazdy“ spotrebiteľov so záujmom o kúpu potravinárskeho a drogistického tovaru.

„Najväčším problémom je teraz skôr nedostatok predavačov a pokladníkov, keďže aj na nich začali doliehať opatrenia, ako je zatvorenie škôl a škôlok (v obchode pracuje asi 85 % žien), problémy s karanténou, ochorenia ich samotných, ale v neposlednom rade aj enormné pracovné vypätie, ktoré personál v obchodoch musí prekonávať,“ zdôraznil.

Kvôli pandémii koronavírusu dostali zamestnanci mnohých firiem na Slovensku povinný home office a zákaz osobných stretnutí. Horšie sú na tom tí, ktorí svoju prácu nemôžu vykonávať z domu a nedobrovoľne zostali bez príjmu.

Tisíce inzerátov

Kým počet pracovných ponúk všeobecne jemne klesol, počet inzerátov na pozície predavačov či pokladníkov enormne rastie. Len za minulý týždeň pribudlo takmer tisíc nových inzerátov. Vyplýva to z analýzy pracovného portálu profesia.sk.

Trend pritom pretrváva aj v tomto týždni, keď portál od pondelka do stredy evidoval 435 nových inzerátov na tieto pozície. Analýza ukazuje nárast najmä na pozíciách predavač, pokladník a dokladač tovaru.

„Za posledné dva týždne bolo najviac ponúk na predavača a pokladníka. Môžeme však vidieť, že enormný záujem o nových predavačov tiež znížil priemerný počet reakcií na ponuku. Aktuálne však stále platí, že na najväčšom pracovnom portáli zareaguje na jednu pozíciu predavača v priemere 10 uchádzačov,“ priblížila Nikola Richterová z Profesie.

Chcete si privyrobiť?

Riešením pre ľudí, ktorí sú aktuálne bez príjmu, ako aj potravinové reťazce, by mohli byť brigády práve v obchodoch. Prilepšiť si môžete brigádou v Tescu. Zároveň tým prispejete k tomu, že regály nebudú zívať prázdnotou. „Prijímame dočasných kolegov pokladníkov, dokladačov v obchode či vodičov. Pripojte sa k nám, získajte flexibilnú prácu a pomôžte ľuďom vo vašom okolí,“ píše Tesco na sociálnej sieti.

Brigádnikov zháňa aj Lidl: „Uvedomujeme si našu zodpovednosť pri zásobovaní krajiny potravinami a chceme si ju plniť čo najlepšie, preto hľadáme nové kolegyne a kolegov,“ povedal pre Dnes24 hovorca spoločnosti Lidl Tomáš Bezák. Zoznam voľných pozícií nájdete TU.

Ľudí do centrálneho skladu či predajní s nástupom ihneď hľadá aj Kraj, a to na hlavný pracovný pomer, skrátený alebo brigádne. Zoznam voľný pracovných pozícií nájdete TU.

Ľudí hľadajú aj v DM, McDonald´s, COOP Jednote či Kauflande a ďalších.

Prednostné nakupovanie

V súvislosti s mimoriadnymi opatreniami vyvolanými novým koronavírusom siete obchodov s potravinami dočasne skracujú otváracie hodiny svojich prevádzok. Obchody v súvislosti s výskytom nového koronavírusu v krajine tiež sprísňujú pravidlá vstupu do predajní.

Lidl zaviedol prednostné nakupovanie pre seniorov každý deň od 13:00 – 14:30 hod. Billa v rámci úpravy otváracích hodín vymedzila hodiny, ktoré môžu využiť seniori na svoj bezpečný nákup, a to od 8:00 do 9:00 hod. Info k dočasnej zmene otváracích hodín v Bille nájdete TU.

Nákupné hodiny pre seniorov zaviedol aj Kaufland, a to každý deň medzi 13:00 a 14:30 hod.

Predajne potravín Terno a Kraj budú počas pracovných dní otvorené pre zákazníkov do 19:00 hod. V sobotu, počas najbližšieho víkendu (21. 3.), budú obchody otvorené do 15:00 hod. a v nedeľu ostanú zatvorené.

„Posledné dni sú všetci naši zamestnanci veľmi vyťažení. Obsluha veľkého počtu zákazníkov, dokladanie tovaru, ale aj neustále dezinfekcie v predajniach sa podpisujú na ich únave. V súčasnosti nie je rizikom dostupnosť tovaru, ale výpadok zamestnancov v predajniach a v logistických centrách. Aktuálne sa nachádza v domácom prostredí veľká časť zákazníkov, a preto nie je problém prispôsobiť svoje nakupovanie týmto skráteným časom,“ povedal riaditeľ spoločnosti Terno real estate Stanislav Čajka a dodal, že zmena otváracích hodín platí zatiaľ do 27. marca.

Len s rúškom

Do predajní je možné vstupovať iba s ochranným rúškom, prípadne inak vhodne zakrytými ústami a nosom. Opatrenia sa v závislosti od regiónu mierne líšia, do niektorých prevádzok je vstup regulovaný tak, aby sa vo vnútri predajne nachádzalo len určité množstvo zákazníkov.

Ako správne nakupovať, sa dočítate tu:

Prázdne regály v potravinách
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM