Rastislav Búgel Zo Slovenska

V prvom polroku boli podané stovky žiadostí o odpočúvanie: Nebolo zistené ich nezákonné použitie

Súdy na Slovensku, ktoré rozhodujú o žiadostiach na použitie informačno-technických prostriedkov (ITP), nezistili v prvom polroku ich nezákonné použitie. Uvádza sa to v správe Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť o stave použitia ITP za prvý polrok 2015, ktorú odobrili poslanci NR SR.

Ilustračný obrázok k článku V prvom polroku boli podané stovky žiadostí o odpočúvanie: Nebolo zistené ich nezákonné použitie
Zdroj: TASR

Rovnako ako aj v minulosti najčastejšie odpočúvala polícia. Na všetky krajské súdy a Špecializovaný trestný súd bolo v prvom polroku 2015 podaných spolu 910 žiadostí o vydanie súhlasu na použitie ITP, súdy vyhoveli 875 z nich, 35 zamietli. Policajný zbor SR podal celkovo 684 žiadostí o nasadenie odpočúvaní, 33 z nich súdy zamietli.

SIS podala takmer 150 žiadostí

Na druhom mieste je SIS, ktorá podala 146 žiadostí o vydanie súhlasu na použitie ITP, príslušný súd vyhovel všetkým. V prvom polroku odpočúval aj Kriminálny úrad finančnej správy SR, ktorý podal 58 žiadostí, súdy všetkým vyhoveli. Vojenské spravodajstvo žiadalo nasadenie ITP 22-krát, súdy zamietli dve.

Súdy informácie neposkytli

Ako odpočúvania dopadli, nie je úplne jasné. S výnimkou Krajského súdu v Prešove totiž súdy informácie poskytnúť nevedeli. Prešovský súd uviedol, že cieľ použitia ITP z celkového počtu 21 povolených vecí bol splnený v 13 prípadoch a nebol splnený v štyroch veciach. Štyri prípady nie sú ešte skončené, a preto nie je možné sa k nim vyjadriť.

Nemajú poznatky

Nakoľko je podľa zákona orgán štátu povinný informovať zákonného sudcu len o skončení použitia ITP, ostatné príslušné súdy vo svojich podkladoch zhodne uviedli, že nemajú vedomosť o dosiahnutí zákonom uznaného účelu a cieľa. Súčasne všetky súdy nemajú ani poznatky o tom, či informácie získané použitím ITP boli použité ako dôkaz v trestnom konaní.

Evidencia by nebola spoľahlivá

Ministerstvo spravodlivosti upozorňuje, že spätná väzba od orgánov štátu oprávnených podávať žiadosti o nasadenie ITP v tomto smere neexistuje, súdy preto takúto evidenciu nevedú. „Takáto evidencia by nebola ani spoľahlivá, nakoľko dochádza aj k prípadom, kedy prokurátor podá obžalobu na súd mimo obvodu krajského súdu, ktorý vydal súhlas na použitie ITP,“ dodalo ministerstvo.

Podklady predložilo 9 súdov

Správa vychádza z podkladov, ktoré predložili krajské súdy v Bratislave, Trnave, Trenčíne, Nitre, Žiline, Banskej Bystrici, Košiciach a Prešove a Špecializovaný trestný súd. Tieto súdy sú podľa zákona vecne príslušné na konanie o žiadostiach na použitie ITP.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM