Aktualizované Zo zahraničia

V Rusku to vrie: Na protestoch za prepustenie Navaľného zadržali stovky ľudí, FOTO

Vo viacerých ruských mestách sa rozhoreli protesty na podporu väzneného Alexeja Navaľného. Polícia zatkla viac ako tisíc ľudí.

Ilustračný obrázok k článku V Rusku to vrie: Na protestoch za prepustenie Navaľného zadržali stovky ľudí, FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Už viac ako 1000 protestujúcich zadržala v stredu polícia na demonštráciách v ruských mestách na podporu väzneného opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorý už tri týždne drží hladovku a je v zlom zdravotnom stave. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nezávislú monitorovaciu a ľudskoprávnu organizáciu OVD-Info.

Podľa OVD-Info zadržali najviac ľudí v Petrohrade (493). V Moskve doteraz zadržali 23 ľudí, v meste Soči 51 a v Kazani 41.

Celkovo eviduje táto ľudskoprávna organizácia 1 226 zadržaných.

Navaľného spojenci na Twitteri zverejnili videá, na ktorých počuť protestujúcich na námestiach veľkých miest kričať slogany ako napríklad „Putin je vrah“ či „Dolu s cárom“. Protestujúci obviňujú štátnych predstaviteľov z porušovania ľudských práv a tvrdia, že kritik Kremľa Navaľnyj bol uväznený z pomsty za jeho vyjadrenia.

Viac správ zo zahraničia

Ruská polícia v stredu ráno v Moskve pred začatím protestov zadržala Navaľného hlavnú spolupracovníčku Ľubov Soboľovú a hovorkyňu Kiru Jarmišovú.

Navaľného v pondelok premiestnili z trestaneckej kolónie vo Vladimirskej oblasti, približne 100 kilometrov východne od Moskvy, do zdravotníckeho zariadenia v inej kolónii v tej istej oblasti. Jeho lekári ešte v sobotu informovali, že stav 44-ročného Navaľného je kritický a čoraz viac mu hrozí zlyhanie obličiek, pričom prakticky kedykoľvek u neho môže nastať zastavenie srdcovej činnosti a teda aj smrť.

Prečítajte si tiež

Protesty v Rusku za prepustenie Alexeja Navaľného
4
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM