Monika Hanigovská Magazín

V triede na Slovensku majú štvornohého spolužiaka: PES pôsobí na deti FANTASTICKY

Stane sa trieda na Záhorí inšpiráciou aj pre iné školy? Do tamojšej triedy chodí šteniatko menom Vilko. Jeho prítomnosť má na žiakov výborný vplyv.

Ilustračný obrázok k článku V triede na Slovensku majú štvornohého spolužiaka: PES pôsobí na deti FANTASTICKY
4
Galéria

ZŠ Kostolné má nevšedného žiaka. Tamojšiu triedu navštevuje 3-mesačné šteniatko, Vilko. Ten má u detí budovať pozitívny vzťah k zvieratám. Ako sa zdá, roztomilému chlpáčovi sa v tom dobre darí.

Žiaci ho prijali medzi seba

Ako pripomína nezisková organizácia Zvierací ombudsman na Facebooku, Vilka vychováva pedagogická asistentka Janka pre jeho budúcu úlohu, pomáhať človeku so zdravotným postihnutím.

„Ráno stihol pobehať celú triedu, „pozdravil deti“, nechal sa pohladkať. Po zvonení si ľahol niekomu k nohám alebo na svoju podložku a čakal na prestávku. Po čase začali deti chodiť so psíkom na prechádzky, aj na školské výlety,“ vysvetlila Inka Plešová, riaditeľka tamojšej školy pre organizáciu.

Deťom psychologicky pomáha

Aj pedagogická asistentka si v triede všimla, že Vilko funguje ako akási psychologická špongia, ktorá dokáže vcucnúť všetky detské obavy a problémy: „Deti si neraz utierali slzavé oči do jeho kožúška alebo si k nemu ľahli a v spoločnom klbku, bez pohnutia, vydržali veľmi dlho. Deti vyhľadávali jeho prítomnosť, keď boli nešťastné a smutné. Robili to bezprostredne a z ich iniciatívy. Samú ma dojímalo, ako deti fantasticky, až intuitívne, na psa reagujú. A s údivom som sledovala ich premenu z frustrácie a neistoty na kľud a pohodu.“

Stane sa trieda akýmsi vzorom pre ostatné školy? Tamojšia neziskova sa nazdáva, že to všetko nestojí a nepadá na hygiene či školských normách. Viac nájdete na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM