Zo zahraničia

V troskách budovy zostali uväznení ľudia: Záchranári sú bezradní, miesto je pod paľbou

V troskách zbombardovanej obytnej budovy v ukrajinskom meste Boroďanka neďaleko Kyjeva zrejme po stredajšom raketovom útoku uviazlo až 100 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku V troskách budovy zostali uväznení ľudia: Záchranári sú bezradní, miesto je pod paľbou
Zdroj: TASR/AP

O situácii v Boroďanke informovala v piatok spravodajská stanica CNN s odvolaním sa na Štátnu službu Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS).

Pod paľbou

Hovorkyňa DSNS uviedla, že v troskách budovy „môže byť uviaznutých približne 100 ľudí“, avšak v tejto chvíli „nie je možné určiť presný počet“ uviaznutých ľudí.

Záchranári pre neustále ostreľovanie nemajú prístup k týmto ľuďom. Sme pripravení ľudí evakuovať hneď, ako bude dosiahnutá dohoda o zelenom koridore,“ uviedla pre CNN hovorkyňa.

Ťažké boje

Boroďanka sa nachádza severozápadne od Kyjeva a v uplynulých dňoch v nej, rovnako ako v iných okolitých mestách, neustále dochádza k ostreľovaniu. V tejto oblasti sa v súčasnosti odohrávajú najťažšie boje odvtedy, čo Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyzval európske krajiny, aby nezostávali ticho a vyšli do ulíc na podporu Ukrajiny v jej boji proti ruskej invázii.

Vyjdite do ulíc, podporte naše úsilie a podporte náš boj,“ povedal Zelenskyj vo videoprejave, ktorý sprostredkovali viaceré európske médiá i sociálne siete.

Zelenskyj povedal, že „ak nevydrží Ukrajina, nevydrží celá Európa, ak padneme my, vy padnete tiež“, dodal. „Prosím, nezostávajte potichu, nezatvárajte oči, poďte a podporujte Ukrajinu, ako len môžete,“ povedal ukrajinský prezident.

Foto: Ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM