Zo Slovenska

Väčšina kúpalísk je v prevádzke: Kde sa ale vôbec neokúpete?

Hygienici si opäť posvietili na prírodné a umelé kúpaliská. Kde sa vôbec neokúpete?

Ilustračný obrázok k článku Väčšina kúpalísk je v prevádzke: Kde sa ale vôbec neokúpete?
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Väčšina prírodných a umelých kúpalísk na Slovensku bola v 30. týždni (k 29. 7.) v prevádzke. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) vykonávajú aj naďalej štátny zdravotný dozor na povolených kúpaliskách. Vzorky vôd odoberali aj na prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou. Na základe odberov vzoriek bola vyhovujúca kvalita vody na kúpanie v uplynulom týždni v deviatich prírodných kúpaliskách.

Kde voda nevyhovuje?

Hygienici zistili, že že voda nevyhovuje hygienickým požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie na plážovom kúpalisku Jazero v Košiciach, Vinianske jazero, Tona Šurany, rekreačné stredisko Gazarka Šaštín Stráže, vodná nádrž Brezová pod Bradlom a na dvoch odberných miestach vodnej nádrže Ružín v okrese Gelnica (Ružín SKI a Ružín – prítoky).

Úrady podľa Račkovej na základe ďalších odberov vzoriek vody zistili zníženú priehľadnosť na vodnom diele Kráľová, Kaskády i Šintavských baniach. Mierne zvýšený celkový fosfor zaznamenali na Laborci Humenné, znížená priehľadnosť a zvýšená farba sa zistila na Lipovine – Bátovce.

Voda na kúpanie v ostatných zdravotne významných ukazovateľoch bola podľa úradov vyhovujúca. „Zvýšená farba a zvýšený celkový fosfor patria medzi zdravotne nevýznamné ukazovatele a sú vyšetrované nad rámec povinných ukazovateľov,“ ozrejmila Račková.

Dovolenkovanie na Slovensku

Ako sú na tom kúpaliská?

Povolenie na prevádzku malo k štvrtku (29. 7.) 164 umelých kúpalísk a 560 bazénov. Do prevádzky boli v tomto týždni uvedené verejné kúpalisko Poltár, Areál vodných športov – letné kúpalisko Trebišov a nový Aquapark I. etapa v Lipanoch. Vybavovanie žiadostí o povolenie prevádzky prebieha stále na Biokúpalisku Čľupko v Gaboltove.

Prekročenie mikrobiologických ukazovateľov kvality vody na kúpanie zaznamenali úrady napríklad v studenom bazéne na Plážovom kúpalisku v Bojniciach, neplaveckom bazéne na TK Horné Saliby, v dvoch bazénoch na ThermalPark Nitrava, plaveckom bazéne termálneho kúpaliska Diakovce.

Na niektorých kúpaliskách nie sú v prevádzke všetky bazény. Do 13. augusta bude mimo prevádzky Mestská plaváreň Senica z dôvodu prerušenia dodávky teplej vody a údržby a čistenia bazénov. Prerušená je aj prevádzka Krytej plavárne Spišská Nová Ves z dôvodu rekonštrukcie technológie kúpaliska.

Foto: ilustračné

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM