Barbara Dallosová Magazín Cestovanie

Takmer ako vo Versailles: Objavte najkrajšie slovenské parky a záhrady

Tajomné aleje, vzácne dreviny, farbami hýriace kvety a priam umelecké diela vytvorené krovinorezom. Máte radi romantické prechádzky? Vieme, kam by ste mali zamieriť.

Ilustračný obrázok k článku Takmer ako vo Versailles: Objavte najkrajšie slovenské parky a záhrady
Zdroj: Instagram/kastiel_betliar

Záhrady vo Versailles sú jednou z najznámejších záhradných architektúr na svete. Obrovitánske parky o rozhlohe stoviek hektárov na Slovensku nemáme. O zaujímavé parky, či už vo francúzskom alebo modernom štýle, tu ale núdza nie je. Vybrali sme pre vás niekoľko tipov, kam za takýmito krásami vyraziť.

Zámocký park v Hlohovci

Trnavský kraj, Hlohovec

Neveľké mestečko na západnom Slovensku ukrýva naozaj pôsobivý zámocký parčík. Ten je pre svoju prírodnú a kultúrnu hodnotu jedným z najvýznamnejších svojho druhu na Slovensku. Ako plynul čas, park viackrát zmenil podobu podľa nálad panstva žijúceho v tom čase na tunajšom zámku.

V mestskom prostredí Hlohovca predstavuje zámocký park najrozsiahlejšiu plochu zelene aj najvýznamnejší biotop živočíchov.

Poznávací okruh parkom vás prevedie od vstupu, dolnej brány, popri jazierku k umelej jaskyni – grotte, odkiaľ pokračuje k budove zámku a ďalej nad francúzskymi terasami k západnej časti empírového divadla. Prechádzka je dlhá približne dva aj pol kilometra.

Vodárenská záhrada v Bratislave

Bratislavský kraj, Bratislava

Oáza pre obyvateľov rušného hlavného mesta. Bratislavčanom netreba Vodárenský park nijak zvlášť predstavovať. Nachádza sa v mestkej časti Karlova Ves a medzi návštevníkmi je obľúbený v každom ročnom období.

Záhrada zaberá plochu troch hektárov a zahŕňa budovu vodárenského múzea z roku 1886, skleník z roku 1924 a historický plavecký bazén. Záhrada je vynikajúce miesto na rodinný piknik, športové hry a relax v srdci vodárenského areálu.

Park pri kaštieli Betliar

Košický kraj, okres Rožňava, Betliar

Park pri Betliarskom kaštieli je najväčším historickým prírodno-krajinárskym parkom na Slovensku. V roku 1978 bol zapísaný do zoznamu svetových historických záhrad a svojou rozlohou zaberá neuveriteľných 81 hektárov.

Betliarska zeleň očarí hneď na prvý pohľad. Súčasťou parku nie sú iba vzácne druhy stromov, ale i vodné plochy, chodníky a historické stavby, ktoré spolu s kaštieľom vytvárajú ladný a jednotný celok. V parku narazíte aj na umelú jaskyňu či vodopád.

Keď už budete na mieste, iste nevynechajte ani prehliadku v útrobách dvojposchodového kaštieľa Betliar. Reprezentačné lovecké sídlo ponúka galériu obrazov, hudobný aj lovecký salón, dobový nábytok, knižnicu či niekoľko exotických zbierok.

Arborétum Mlyňany

Nitriansky kraj, okres Zlaté Moravce, Vieska nad Žitavou/Tesárske Mlyňany

Arborétum Mlyňany má najbohatšiu a najcennejšiu zbierku cudzokrajných drevín na Slovensku. Rozsahom tejto zbierky dokonca patrí k najväčším v strednej Európe.

Jeho rozloha je 67 hektárov a nachádza sa tu vyše 2 300 druhov rastlín z viacerých kútov našej planéty, najmä z východnej Ázie, Kórey a Severnej Ameriky. K najvzácnejším exemplárom patria neuveriteľných 35 metrov vysoký sekvojovec mamutí a zimokvet včasný, ktorý kvitne už v januári.

Dominantou areálu je romantický kaštieľ z roku 1894 s charak­teristickou vežou. Hlavná vychádzková trasa meria štyri aj pol kilometra.

Záhrada pri kaštieli Hodkovce

Košický kraj, okres Spišská Nová Ves, Žehra

V časti Žehry zvanej Hodkovce nájdeme hotový klenot. Barokovo-klasicistický kaštieľ zo 17. storočia lemuje rozsiahla a starostlivo upravená záhrada.

V parku sa nachádza veľa druhov stromov ako buk lesný, jaseň štíhly alebo lipa veľkolistá. Tieto stromy sú zároveň najstaršími stromami v parku. Javor mliečny, buk lesný, brest, hrab obyčajný a ďalšie patria medzi mladšiu výsadbu. Súčasťou parku je aj ovocný sad, chodníky, jazierka či drobná architektúra.

Biskupská záhrada v Spišskej Kapitule

Prešovský kraj, okres Levoča, Spišské Podhradie

Spišská Kapitula, niekedy označovaná aj Slovenský Vatikán, bolo cirkevné mestečko a ešte stále je sídlom spišského biskupa a centrom Spišskej diecézy.

Pri biskupskom paláci v Spišskej Kapitule sa rozprestiera unikátna biskupská záhrada z 18. storočia. Jej súčasná podoba je v podstate novinkou. Park tento nedávno obnovili, vrátili mu šmrnc francúzskych záhrad a predstavili ho verejnosti v novom šate.

Na priestranstve počas obnovy pribudol nový trávnik, v záhrade sú vysadené slivkové stromy, lipy, jablone, brečtany a mnoho ďalšieho.

Viac tipov na spoznávanie Slovenska

Chystáte sa na dovolenku do zahraničia? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM