Zo zahraničia

Vakcíny proti covidu sú počas TEHOTENSTVA bezpečné! Matky sa nemusia báť ani o bábätka

Štúdie uskutočnené na tehotných ženách zistili, že dve najviac používané vakcíny proti koronavírusu nepredstavujú žiadne riziko pre matky ani pre bábätká.

Ilustračný obrázok k článku Vakcíny proti covidu sú počas TEHOTENSTVA bezpečné! Matky sa nemusia báť ani o bábätka
Zdroj: www.pixabay.com

V utorok to oznámil regulačný úrad Európskej únie, Európska lieková agentúra (EMA), na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Výskumy s približne 65-tisíc ženami priniesli „narastajúce množstvo dôkazov“, že vakcíny od spoločností Pfizer a Moderna nespôsobujú komplikácie v tehotenstve, uviedla EMA so sídlom v holandskom Amsterdame.

Tieto vakcíny tiež poskytujú vyššiu ochranu pred hospitalizáciou a smrťou, predovšetkým vo vysokom štádiu tehotenstva, informovala EMA.

„Výskumy po zaočkovaní mRNA vakcínami proti covidu nezistili žiadny náznak zvýšeného rizika komplikácií v tehotenstve, potratu, predčasného pôrodu alebo škodlivých účinkov na nenarodené deti,“ napísala EMA vo vyhlásení.

Pfizer a Moderna využívajú pri výrobe svojich vakcín práve technológiu mRNA.

Podrobné štúdie

Regulačný úrad pre lieky (EMA) uviedol, že „podrobne preskúmal niekoľko štúdií“ zahŕňajúcich okolo 65-tisíc tehotenstiev v rôznych štádiách.

„Preskúmanie dôkazov zo skutočného života ukázalo, že výhody zaočkovania mRNA vakcínami proti covidu počas tehotenstva prevažujú nad akýmikoľvek možnými rizikami pre budúce mamičky a nenarodené deti,“ dodala EMA v stanovisku.

Samotné tehotenstvo sa spájalo s vyšším rizikom ťažkého priebehu ochorenia COVID-19 v druhom a treťom trimestri, preto by sa mali budúce mamičky dať zaočkovať, upozornil regulačný úrad.

EMA uviedla, že teraz bude posudzovať údaje o ďalších vakcínach, ktoré schválila na používanie, „keďže už sú k dispozícii“.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM