Zo zahraničia

Vedci nechali ľudí NAKAZIŤ covidom: Vírus sa šíril neuveriteľne rýchlo! Čo VŠETKO zistili?

Vedci po prvýkrát zámerne nakazili mladých zdravých ľudí koronavírusom. Polovica účastníkov štúdie sa infikovala a testy túto skutočnosť odhalili už po dvoch dňoch.

Ilustračný obrázok k článku Vedci nechali ľudí NAKAZIŤ covidom: Vírus sa šíril neuveriteľne rýchlo! Čo VŠETKO zistili?
Zdroj: Unsplash.com

Polovica účastníkov štúdie sa infikovala a testy túto skutočnosť odhalili už po dvoch dňoch. Informuje o tom vedecký časopis Nature, ktorý v súčasnosti štúdiu skúma.

Výsledky zverejnené na serveri Research Square môžu podľa vedcov pomôcť pri ďalšom skúmaní vakcín, antivirotík a imunitných reakcií organizmu na ochorenie COVID-19.

Na štúdii pod vedením odborníkov z londýnskej Kráľovskej univerzity (ICL) sa zúčastnilo 34 dobrovoľníkov vo veku od 18 do 30 rokov.

Priebeh výskumu

Prví účastníci boli nakazení len veľmi nízkou dávkou vírusu, ktorá zodpovedala jeho približnému množstvu v jednej respiračnej kvapôčke. Vystavení boli ešte počiatočnému kmeňu koronavírusu, ktorý cirkuloval v Británii v lete 2020.

Nákazu potom identifikovali PCR testami u 53 percent účastníkov. Väčšina z nich mala len mierne alebo žiadne príznaky. Medzi symptómami, ktoré sa najzreteľnejšie prejavili na piaty deň od nákazy, bola napríklad bolesť hrdla, upchatý nos, kýchanie či strata chuti a čuchu. Horúčka sa u účastníkov objavila len zriedkavo, pričom pretrvávajúci kašeľ nemal nikto.

Práve strata chuti a čuchu sa objavila u 70 percent infikovaných. Tento problém u niektorých účastníkov potom pretrvával aj viac než pol roka.

Výsledky štúdie tiež naznačujú, že antigénové testy dokážu spoľahlivo indikovať prítomnosť vírusu u človeka už po prvých dvoch dňoch infekcie.

U nikoho nedošlo k ťažkému priebehu ochorenia, ktorý by si vyžadoval hospitalizáciu.

Čo ešte pozorovali?

Vedci detailne sledovali meniacu sa úroveň vírusu SARS-CoV-2 v organizme účastníkov od úplného začiatku ich ochorenia až do jeho konca. U nakazených sa vírus podľa výskumníkov množil až neuveriteľne rýchlo, pričom vysoké hladiny zostávali v tele človeka priemerne deväť až dvanásť dní. Týkalo sa to symptomatických aj asymptomatických pacientov.

Vedci sa snažili pochopiť aj to, prečo sa toľko ľudí nenakazilo vôbec. Niektorí z nich mali v tele počas krátkych periód veľmi nízke hladiny vírusu. To naznačuje, že ich imunitný systém aktívne bojoval s vírusom, vysvetľuje vedúci štúdie Christopher Chiu, lekár a vedec z ICL. V ďalších štúdiách sa vedci pokúsia nájsť príčinu tohto javu.

Na britskej štúdii, ktorú začali v októbri 2020, sa podieľali aj vedci z Dublinskej súkromnej organizácie Open Orphan. Prví účastníci boli vírusu vystavení začiatkom roka 2021, po čom museli stráviť dva týždne v prísnej nemocničnej izolácii. Za účasť vo výskume dostali 4 565 libier (5 485 eur).

Skúmali tak aj chrípku

Podobné štúdie na ľuďoch vedci vykonávajú už desaťročia pri skúmaní chrípky, malárie a mnohých ďalších infekcií. Niektorí vedci argumentovali, že uskutočnenie takýchto štúdií so SARS-CoV-2 v prvých mesiacoch pandémie môže urýchliť vývoj vakcín proti ochoreniu. Iní to však považovali za príliš riskantné v čase, keď sa o koronavíruse a jeho potenciálnej liečbe vedelo len málo, pričom poukazovali na ohrozenie života dobrovoľníkov a neetickosť tejto štúdie.

Tím vedcov plánuje spustiť ďalšiu štúdiu, ktorá vystaví očkovaných ľudí variantu delta SARS-CoV-2. Vedci sa pokúsia identifikovať imunitné faktory, ktoré chránia ľudí pred infekciou po očkovaní.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM