TOS Ona

Vedecká štúdia priniesla odpoveď: Je BOLESTIVEJŠIE porodiť chlapca alebo dievčatko?

Bolesť pri pôrode ovplyvňuje veľa faktorov a vedci pridali ešte jeden. Pohlavie novorodenca.

Ilustračný obrázok k článku Vedecká štúdia priniesla odpoveď: Je BOLESTIVEJŠIE porodiť chlapca alebo dievčatko?
Zdroj: Unsplash.com

Prekvapuje vás, že jedným z faktorov, ktoré ovplyvňujú bolesť pri pôrode, môže byť aj pohlavie bábätka? Mnohých určite, ale vedzte, že ide o výsledky štúdie realizovanej v spolupráci s lekármi.

Výsledky sú jasné

Stojí za ňou tím španielskych odborníkov z Granadskej univerzity a Univerzitnej nemocnice San Cecilio. Ako informuje špecializovaný portál eresmamá.com, štúdie sa zúčastnilo 56 zdravých tehotných žien. 27 z nich porodilo chlapcov a 29 dievčat.

Výsledky tejto štúdie sú pomerne jasné. Náročnejšie a bolestivejšie je narodenie chlapčeka a s tým súvisí aj väčší zásah do ženského tela.

Vedci tvrdia, že počas pôrodu dievčat bolo zaznamenaných menej zápalových procesov a zároveň mamičky dievčat mali v tele aj väčšie množstvo antioxidantov, čo ich následne mohlo lepšie pripraviť na samotný pôrod.

Priekopnícka štúdia

V súvislosti s tehotenstvom, v rámci ktorého žena očakáva chlapčeka, sa spomína aj väčšia pravdepodobnosť komplikácií, vrátane tehotenskej cukrovky a preeklampsie.

Aj keď je táto štúdia označovaná za priekopníckou v otázke rozdielov medzi pôrodmi dievčat a chlapcov a je nepochybne zaujímavá, vzorka 56 žien, o ktorých vieme len to, že boli zdravé, je pomerne malá.

Preto je k výsledkom potrebné zatiaľ pristupovať skôr ako k zaujímavosti, ktorú neskôr môžu vyvrátiť alebo potvrdiť rozsiahlejšie štúdie.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM