TOS Zo zahraničia

Kontroverzný nápad vyvolal veľké vášne: Univerzita chce ZMENIŤ názov VIANOC!

Iniciatíva zmeniť názov Vianoc vyvolala búrku! Ako ich chcú volať po novom?

Ilustračný obrázok k článku Kontroverzný nápad vyvolal veľké vášne: Univerzita chce ZMENIŤ názov VIANOC!
Zdroj: Unsplash.com

Európsky univerzitný inštitút vo Fiesole hovorí o potrebe zmeniť názov Vianoc. Jedným z návrhov na nový názov je Zimný festival.

Dôvod? Podľa predstaviteľov tejto univerzity je potrebné odstrániť kresťanský odkaz.

Etnická a rasová rovnosť

Školu navštevujú študenti z rôznych kútov sveta a jedno z jej ustanovení hovorí o pláne pre etnickú a rasovú rovnosť. O zmene názvu Vianoc na pôde univerzity sa zatiaľ len diskutuje a podľa talianskych médií s odkazom na predstaviteľov univerzity zatiaľ nebolo prijaté žiadne rozhodnutie.

Pochopiteľne, dosah by to mohlo mať len na materiály a komunitu v rámci tejto univerzity. Na škole by sa nekonali napríklad vianočné trhy či vianočný večierok. Napriek tomu táto myšlienka vyvolala vášnivé reakcie, najmä politikov. Drvivá väčšina ju odmieta.

Kresťanské korene

Ozval sa aj šéf talianskeho ministerstva zahraničných vecí, vicepremiér Antonio Tajani. „Prekvapilo ma to. Sme hrdí na naše kresťanské korene, Európa je na tom založená,“ poznamenal prostredníctvom svojho profilu na sociálnej sieti X.

Veľa komentujúcich Talianov z radov verejnosti upozorňuje na fakt, že krajina má oveľa vážnejšie problémy, ako sa vôbec zaoberať touto témou.

Financovaná EÚ

Európsky univerzitný inštitút (EUI) je študijná a výskumná organizácia financovaná Európskou úniou so sídlom v opátstve Fiesolana v San Domenico di Fiesole. Vznikla v roku 1972 na základe osobitného dohovoru podpísaného členskými štátmi vtedajšieho Európskeho spoločenstva.

Prebieha na nej vzdelávanie na doktorandskom a postdoktorandskom stupni, ale aj výskum v oblasti humanitných a spoločenských vied.

Mimochodom, univerzita sídli v historickom katolíckom kláštore.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM