Aktualizované Správy Zo zahraničia

Veľká Británia sa ponorila do hlbokého smútku: Zomrela kráľovná Alžbeta II.

Pred pár minútami sa svet dozvedel mimoriadne smutnú správu. Kráľovná zomrela.

Ilustračný obrázok k článku Veľká Británia sa ponorila do hlbokého smútku: Zomrela kráľovná Alžbeta II.
17
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Vo veku 96 rokov zomrela vo štvrtok britská kráľovná Alžbeta II. Oznámil to Buckinghamský palác. Kráľovná Alžbeta II. bola najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Británie – na tróne bola 70 rokov.

Novým kráľom Spojeného kráľovstva sa stal v momente Alžbetinho úmrtia jej najstarší syn Charles (73).

Agentúra AP poznamenala, že samotná korunovácia sa môže konať až o niekoľko mesiacov. Zatiaľ nie je známe, či si Charles zvolí oslovenie kráľ Charles III. (Karol III.), alebo nejaké iné. Následníkom trónu sa stal kráľovnin vnuk, princ William.

Rodina pokope

Lekári kráľovnej vyjadrili vo štvrtok znepokojenie v súvislosti s jej zdravotným stavom.

Deväťdesiatšes­ťročnú panovníčku trápili od vlaňajška zdravotné problémy, v dôsledku ktorých mala problémy s chôdzou aj státím.

Na škótsky zámok po slovách lekárov následne pricestovali členovia kráľovskej rodiny – princovia Charles, Andrew a Edward a princezná Anna, ako aj Alžbetin vnuk princ William. Na ceste do kráľovninho sídla je aj princ Harry.

Vo vyhlásení Buckinghamského paláca sa uvádza, že nový panovník Charles a jeho manželka Camilla zotrvajú vo štvrtok večer na zámku Balmoral a do Londýna sa vrátia v piatok.

Vlajka na Windsorskom zámku, ktorý bol kráľovninou hlavnou rezidenciou od roku 2011, bola stiahnutá na pol žrde, rovnako ako aj vlajka na Buckinghamskom paláci.

Najdlhšie na tróne

Panovníčka Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a ďalších štátov Spoločenstva národov (Commonwealthu) kráľovná Alžbeta II. bola najdlhšie vládnucou panovníčkou na svete. Šiesteho februára tohto roku uplynulo 70 rokov odvtedy, kedy nastúpila na trón.

V poradí 40. panovníčka na anglickom tróne od čias Viliama Dobyvateľa (1066–1087) a prapravnučka kráľovnej Viktórie (1837–1901) zasadla na trón vo februári 1952 po smrti svojho otca Juraja VI., ktorý vládol od roku 1936.

Keďže zdravie Juraja VI. sa v roku 1951 zhoršovalo už počas tohto obdobia ho princezná Alžbeta na verejných podujatiach často zastupovala.

Tragická správa o úmrtí otca zastihla Alžbetu a jej manžela Filipa počas návštevy Kene. Práve v tejto africkej krajine sa dozvedela 6. februára 1952 o úmrtí otca. Princezná Alžbeta cestu okamžite prerušila a domov sa už vrátila ako panovníčka, pretože ihneď bola oficiálne vyhlásená za kráľovnú.

Slávnostne bola Alžbeta II. korunovaná o rok neskôr, 2. júna 1953.

Mladá 26-ročná panovníčka sa postavila na čelo britského Spoločenstva národov, britskej armády, letectva a námorníctva i vyše 700 organizácií. Zároveň sa stala najvyššou predstaviteľkou anglikánskej cirkvi a vojvodkyňou z Lancasteru.

Príbeh kráľovnej

Elizabeth Alexandra Mary sa narodila 21. apríla 1926 v Londýne ako prvorodená dcéra Alberta, vojvodu z Yorku, a Elizabeth Bowes-Lyonovej, vojvodkyne z Yorku. Mala mladšiu sestru Margaret, grófku zo Snowdonu (1930–2002).

Pokojný rodinný život princeznej sa skončil v roku 1936, keď zomrel jej starý otec, kráľ Juraj V. Jeho nástupcom sa najprv stal jej strýko Eduard III., ktorý sa však rozhodol dať prednosť láske a oženil sa s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou, čím prenechal vládu svojmu bratovi Jurajovi VI. Jedenásťročná princezná Elizabeth sa tak stala prvou v nástupníckej línii na britský trón.

Philipa, vtedy 13-ročného chlapca a svojho budúceho manžela, spoznala na svadbe jeho bratranca ako osemročná v roku 1934, keď ešte vôbec netušila, že ako manželia strávia 73 rokov.

Až o 12 rokov neskôr požiadal Philip princeznú Elizabeth o ruku, ale snúbenci museli počkať, kým nevesta nedovŕši 21. rok svojho života. Stalo sa tak 21. apríla 1947.

Britská kráľovná Alžbeta II. panuje rekordných 70 rokov
17
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM