MI Zo Slovenska

Veľká NÁDEJ pre pacientov s Covidom! Povolili NOVÝ LIEK. Zatiaľ len na skúšku

Ivermectin je názov nového lieku, do ktorého vkladá nádej nemálo lekárov i pacientov s koronavírusom. Má však aj zásadné vedľajšie účinky a treba ho ešte testovať.

Ilustračný obrázok k článku Veľká NÁDEJ pre pacientov s Covidom! Povolili NOVÝ LIEK. Zatiaľ len na skúšku
Zdroj: Facebook.com/Nuestra Tele Internacional

Už dlhé mesiace sa viacerí lekári a experti dožadovali, aby na Slovensku bolo možné podávať pacientom s koronavírusom experimentálny liek Ivermectin. Iní lekári však varovali, že je to predovšetkým liek pre zvieratá, ktorým sa podáva pri problémoch s parazitmi. Ministerstvo zdravotníctva napokon sporné liečivo schválilo.

Zatiaľ len na skúšku

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo na svojej stránke oznámenie, že minister Marek Krajčí udelil povolenie pre neregistrovaný liek Ivermectin. Má slúžiť na terapeutické využitie a zatiaľ len na obdobie pol roka.

„Ivermectin je antiparazitikum, ktoré má aj veľmi silné antivírusové a protizápalové vlastnosti pri COVID-19,“ vysvetľuje ministerstvo.

Aj americká administratíva potvrdzuje, že viaceré vedecké štúdie potvrdili priaznivý efekt tohto lieku pri liečbe koronavírusu. Ale zatiaľ treba tlmiť priveľké vášne.

„Potrebujeme dodatočné skúšky, aby sme mohli s istotou povedať, či je Ivermectin vhodný na liečbu Covid-19,“ uvádza americká lieková agentúra FDA.

Na Slovensku teraz bude možné toto liečivo používať v nemocniciach i ambulanciách pri liečbe pacientov s covidom. „Bude sa podávať ako súčasť ďalšej liečby. Je už registrovaný vo viacerých krajinách, napríklad vo Francúzsku, USA, Švédsku a Nórsku,“ dodáva slovenské ministerstvo zdravotníctva.

Nežiadúce účinky

Ivermectin bude možné kúpiť aj v lekárni na lekársky predpis. A práve tu by mohol byť problém, ako upozornil analytik globálnych trendov a vyštudovaný lekár Juraj Mesík.

„Prosím, dajte vedieť, keď Ivermectin prvý raz dostanete kúpiť vo vašej lekárni a za akú cenu. Aby z toho zas nebol nejaký hyenizmus a ryžovanie na ľudskom nešťastí. V Egypte stojí balenie 8 × 6 mg tohto generického lieku zaokrúhlene 80 centov,“ uviedol J. Mesík na Facebooku.

Tak ako každý liek alebo očkovacia látka, aj Ivermectin má svoje vedľajšie účinky. Americká lieková agentúra ich presne zhrnula: „Kožná vyrážka, nevoľnosť, zvracanie, opuch tváre, neurologické problémy, náhly pokles krvného tlaku a poškodenie pečene.“

Ilustračné foto

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM