Rastislav Búgel Zo zahraničia

Veľká potravinová epidémia: Nakazili sa stovky ľudí! Problémom sú PARADAJKY

Takmer 300 ľudí z Európy sa nakazilo. Stopy vedú ku kontaminovaným rajčinám.

Ilustračný obrázok k článku Veľká potravinová epidémia: Nakazili sa stovky ľudí! Problémom sú PARADAJKY
Zdroj: Unsplash.com

Takmer 300 ľudí v Európe a Spojenom kráľovstve zasiahla potenciálne smrteľná otrava jedlom.

Ako informuje Daily Mail, za epidémiou sú kontaminované paradajky!

Len v Británii zaznamenali takmer 30 prípadov. Britská Agentúra pre bezpečnosť zdravia dokonca varuje, že ide o obzvlášť závažné zriedkavé kmene. Minimálne 14 z týchto pacientov potrebovalo hospitalizáciu v nemocnici.

Stovky nakazených

Zdravotnícki úradníci potvrdili od januára minulého roka 289 infekcií spôsobených neobvyklými kmeňmi baktérie známej ako Salmonella Strathcona.

Server informuje, že na základe testov vykonaných v rokoch 2023 a 2024 Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) bola kontaminácia vysledovaná až k cherry paradajkám pestovaným na Sicílii v Taliansku.

Najviac prípadov (78) sa vyskytlo v Taliansku, nasledovalo Nemecko, Rakúsko a Francúzsko. Osem ďalších prípadov bolo potvrdených aj v USA a päť v Kanade. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) uviedlo, že hrozba ešte nepominula. Dodalo, že hrozba pretrváva, pokiaľ sa do obchodov dostávajú kontaminované sezónne produkty.

„V budúcich sezónach sa pravdepodobne vyskytnú nové ohniská nákazy, kým sa nezistia hlavné príčiny kontaminácie a nezavedú sa kontrolné opatrenia,“ povedal hovorca ECDC.

Hrozia veľké problémy

„Salmonela môže spôsobiť hnačku, vracanie, žalúdočné kŕče a horúčku a v najzávažnejších prípadoch môže viesť k život ohrozujúcim komplikáciám… Odborníci tvrdia, že paradajky môžu byť obzvlášť citlivé kvôli svojej textúre, ktorá umožňuje baktériám priľnúť k povrchu,“ píše Daily Mail. Nebezpečenstvo nákazy sa navyše zvyšuje tým, že sa rajčiny často jedia surové.

Hoci väčšina prípadov sa v priebehu niekoľkých dní vytratí, niekedy môže byť ochorenie smrteľné. Najväčšie riziko predstavuje pre zraniteľné skupiny s oslabeným imunitným systémom. „Existujú jednoduché kroky na zastavenie šírenia salmonely: dôkladne si umyte ruky po použití toalety a pred prípravou a manipuláciou s jedlom, dôkladne uvarte jedlo a ak máte príznaky, vyhnite sa manipulácii s jedlom pre iných, pokiaľ je to možné,“ radí zástupkyňa riaditeľa a špecialistka na gastrointestinálne infekcie v UKHSA Gauri Godbole.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM