han Zo zahraničia

Veľké MERANIE radiácie v okolí Černobyľu! Máme sa BÁŤ ešte aj 35 rokov od výbuchu?

Experti začali opätovne merať úroveň radiácie v okolí Černobyľskej atómovej elektrárne na Ukrajine, 35 rokov po katastrofe, ktorá sa v nej v apríli 1986 odohrala.

Ilustračný obrázok k článku Veľké MERANIE radiácie v okolí Černobyľu! Máme sa BÁŤ ešte aj 35 rokov od výbuchu?
10
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Výsledky týchto testov vykonaných v uzavretej zóne, približne 100 kilometrov od ukrajinského hlavného mesta Kyjev, budú odborníci prezentovať na vedeckej konferencii na budúci rok v apríli. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra DPA.

Cieľom operácie je vytvoriť novú mapu zobrazujúcu rádioaktívne znečistenie v danej oblasti. Naposledy sa takéto úplné mapovanie uskutočnilo v 80. rokoch.

Sú tam Nemci

Ukrajinskí experti spolupracujú na projekte s nemeckými špecialistami, uviedol Christopher Strobl zo Spolkového úradu pre ochranu pred radiáciou (BfS) so sídlom v meste Salzgitter. Na operácii sa podieľa aj nemecká polícia.

„Máme dva vrtuľníky so 120 povolenými letovými hodinami pre každý z nich,“ vysvetlil Klaus-Jürgen Jess z nemeckej spolkovej polície. Vrtuľníky vykonávajú merania z výšky 100 metrov, čo umožňuje na diaľku detegovať akúkoľvek oblasť jadra žiarenia.

Pozor na sarkofág

Experti však nemôžu lietať a merať priamo nad ochranným sarkofágom, ktorý zakrýva poškodený jadrový reaktor. Uzavretá zóna Černobyľskej atómovej elektrárne má rozlohu vyše 2500 kilometrov štvorcových.

Podľa Strobla je na zemi približne 200 meracích bodov, ktoré skontroluje stovka odborníkov, pričom sa použijú aj drony. Strobl vyzdvihol spoluprácu s Ukrajinou. „Ide o veľmi úzku spoluprácu. Takáto výmena skúseností je veľmi dôležitá,“ dodal.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Tento rok sme si pripomenuli smutné 35. výročie tragédie v Černobyle
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM