han Zo Slovenska

Hutnícka fabrika na Orave prepustila 500 ľudí a opúšťa Slovensko: Sťahuje sa do Uzbekistanu

Za hlavný dôvod je označená okrem zlej situácii na trhu aj nedostatočná pomoc vlády. Hutnícka firma dáva zbohom Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Hutnícka fabrika na Orave prepustila 500 ľudí a opúšťa Slovensko: Sťahuje sa do Uzbekistanu
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

O probléme upozornili ako prvé Hospodárske noviny. „Nulová podpora priemyslu v posledných rokoch sa začína prejavovať. Oravskí ferozliatinári sa preto rozhodli ísť za lepšími podmienkami a relokovať časť výroby až do Uzbekistanu,““ napísali na webe.

Dnes na túto tému vyšiel článok aj na www.pravda.sk. „Ak nám štát nepomôže, zbalíme sa a pôjdeme vyrábať do Ázie. Toto opakoval minulý rok šéf oravskej fabriky Oravské ferozliatinárske závody (OFZ) Branislav Klocok. Najnovšie sa jeho varovania napĺňajú,“ píše portál.

Prepustili všetkých

Ako uvádza pravda.sk, OFZ už dávnejšie prepustilo všetkých svojich ľudí a vypli pece. Obrovsky drahé ceny energií ich k tomu dotlačili . „Rozhodli sme sa premiestniť časť výroby mimo Európskej únie. Ak plány vyjdú, začneme s relokáciou prvej pece. Výrobu na nej plánujeme spustiť už v októbri,“ vyjadril sa generálny riaditeľ OFZ Branislav Klocok.

Čo majú v pláne? Presun polovice výroby do Ázie a druhú nechajú doma. „Analyzovali viaceré finálne destinácie ako India, Egypt, Bosna a Hercegovina, Brazília, Azerbajdžan a Uzbekistan. Hospodárske noviny pripomínajú, že cenu elektriny budú mať tretinovú v porovnaní s tunajšou cenou,“ uviedli.

Na Slovensku OFZ zamestnávala zhruba 500 ľudí, teraz plánuje prijať asi 100 Uzbekov.

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM