Aktualizované MAK Krimi

Veľké priznanie Jankovskej? Na NAKA strávila 4 hodiny. Študovala spis

Bývalá sudkyňa a štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská (Smer-SD) je v base cez tri mesiace.

Ilustračný obrázok k článku Veľké priznanie Jankovskej? Na NAKA strávila 4 hodiny. Študovala spis
Zdroj: TASR

Vzdala to? Nominantka Smeru vo vláde Roberta Fica Monika Jankovská, ktorú mafián Marian Kočner označoval za „svoju opičku“ dnes ráno predstúpila pred vyšetrovateľov, kde sa chce ku všetkým skutkom priznať, informoval Denník N.

Portál Noviny.sk zverejnil protichodnú informáciu. Jankovská vraj vypovedať odmietla.

Po viac ako troch mesiacoch väzby ju do Nitry na NAKA priviezli kukláči a s vypočúvaním sa začalo v ranných hodinách. Okolo 12-tej hodiny sa Jankovskej právnik Peter Erdös vyslovil, že k priebehu výsluchu sa nebude vyjadrovať a odišiel. Stačil ešte dodať, že Jankovská si čítala jej spis. Vzápätí kukláči Jankovskú naložili do auta a odviezli preč. Výsluch tak trval približne štyri hodiny.

Kedy bude výsluch Jankovskej pokračovať, zatiaľ nevedno.

Počas policajnej akcie Búrka skončila ešte v marci Jankovská spolu s ďalšími 12 sudcami za mrežami. Je obvinená z korupcie a po právoplatnom odsúdení si môže odsedieť až dvanásť rokov.

Podľa dostupných informácií z aplikácie Threema mala Jankovská pre Mariana Kočnera vybavovať pomoc na súde v kauze zmeniek TV Markíza. Otvorene sa v komunikácii bavili aj o úplatkoch. Threema zachytáva komunikáciu od septembra 2017 do mája 2018. Vymenili si viac ako šesťtisíc správ. S Kočnerom neraz i telefonovala a vymieňali si aj fotografie.

Nižší trest?

Ešte prednedávnom pritom chcela námestníčka generálnej prokuratúry Viera Kováčiková prekvalifikovať Jankovskej skutky, čo by jej zaisťovalo výrazne nižší trest. Podľa Kováčikovej totiž nemusela spáchať trestný čin ako verejný činiteľ a jednať sa malo len o nepriamu korupciu. V base by tak skončila na maximálne päť rokov.

„Toto rozhodnutie vyvoláva množstvo otázok a pochybností. Ale platí, že jedna vec je, ako to posúdi prokurátor a druhá vec, ako to posúdi sudca. A to môžu byť dve úplne rozdielne veci,“ povedal pre Dnes24 Michal Luciak (Za ľudí), ktorý Jankovskú po voľbách vymenil v kresle štátneho tajomníka na ministerstve.

Následne podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) dal podnet generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi na prešetrenie postupu Viery Kováčikovej.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM