Barbara Dallosová Správy Politika

Veľký PREŠĽAP Veroniky Remišovej: Robí si kampaň z európskych peňazí?

Známa mimovládka upozornila na zvláštny obsah časopisu, ktorý sa vydáva za peniaze z EÚ. Ministerstvo Veroniky Remišovej reaguje.

Ilustračný obrázok k článku Veľký PREŠĽAP Veroniky Remišovej: Robí si kampaň z európskych peňazí?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Zdá sa, že ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová má problém. Čelí totiž kritike od mimovládnej organizácie Transparency International.

Dôvodom má byť časopis Lepšie Slovensko, ktorý podľa Transparency International zneužíva na propagáciu seba samej. Upozornili na to aktuality.sk.

Prvky kampane

Spomínaný časopis má slúžiť na informovanie verejnosti o tom, ako Slovensko nakladá s peniazmi, ktoré pritekajú z únie. Ľudia z mimovládky v nich ale našli aj obsah pripomínajúci skôr ministerkinu predvolebnú kampaň. Časopis sa pritom vydáva za európske peniaze.

Vydanie, ktoré putovalo aj do domácností začiatkom tohto roka, naozaj obsahuje informácie o čerpaní fondov. No už na štvrtej strane sa obsiahlo venuje takzvanej antibyrokratickej revolúcii, s ktorou prišlo práve Remišovej ministerstvo.

„Skvelá správa pre rodičov: Menej stresu na úradoch, viac radosti s bábätkom,“ znie titulok textu a dopĺňa ho ilustračná fotka šťastnej mladej rodiny. Ďalším prvkom, ktorý podľa Transparency do tlačoviny nepatrí, je kritika predošlých vlád za podvody, pre ktoré museli byť peniaze z EÚ vrátené.

Ministerstvo sa bráni

Odbor komunikácie ministerstva sa proti obvineniam mimovládky bráni. Obsah časopisu obhajuje tým, že eurofondom treba zvýšiť publicitu.

„V uplynulých programových obdobiach však táto povinná publicita nebola využívaná efektívne, milióny eur sa minuli na všeobecné informácie o eurofondoch, ktoré nezlepšili informovanie občanov o ich využití a prínosoch,“ uviedol rezort pre pre aktuality.sk.

Svoj argument ministerstvo posilnilo aj tým, že podľa prieskumov nevedela polovica Slovákov povedať, čo v mieste ich bydliska bolo zafinancované z európskych peňazí.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM