Zo Slovenska

Poľského veľvyslanca POBÚRILA kritika potravín: Kvalita našich produktov je na VYSOKEJ úrovni!

Podľa poľského veľvyslanca výsledky viacerých kontrol, ktoré v Poľsku vykonali inšpektori, ukazujú, že kvalita poľských potravín je na vysokej úrovni.

Ilustračný obrázok k článku Poľského veľvyslanca POBÚRILA kritika potravín: Kvalita našich produktov je na VYSOKEJ úrovni!
Zdroj: TASR/Pavol Zachar , TASR/Michal Svítok

Poľsko je popredným výrobcom hydinového mäsa a vajec v EÚ. Z dôvodu veľkého množstva hydinových výrobkov dodávaných na domáci trh a trh EÚ existuje riziko väčšieho počtu oznámení v systéme RASFF pre výrobky z Poľska v porovnaní s ostatnými krajinami.

Zároveň sa v Poľsku v záujme zachovania čo najvyššej kvality produkcie potravín realizuje päť programov boja proti salmonelóze u hydiny.

Uviedol to veľvyslanec Poľskej republiky v SR Krzysztof Strzalka vo vyhlásení k spochybňovaniu kvality poľských potravín.

Kvalita poľských potravín

„V súlade s právnymi predpismi EÚ v Poľsku sú zavedené dozorné inštitúcie zodpovedné za kvalitu potravín. Vyskytli sa však situácie, keď alarmujúce mediálne správy o poľských potravinách neboli zaznamenané v oznamovacích systémoch EÚ alebo sa týkali výrobkov, ktoré nepochádzali z Poľska,“ konštatoval Strzalka.

Pokračoval, že výsledky viacerých kontrol, ktoré v Poľsku vykonali inšpektori Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre zdravie a bezpečnosť potravín (DG SANTE), ako aj iné viaceré dôvody ukazujú, že kvalita poľských potravín je na vysokej úrovni. Strzalka zdôraznil, že poľské kontrolné orgány navzájom spolupracujú.

Oznámenia v systéme RASFF

„Pokiaľ ide o nedávno medializované výhrady proti poľskému hydinovému mäsu, treba poznamenať, že Poľsko je popredným výrobcom hydinového mäsa a vajec v EÚ. Vzhľadom na vyššie uvedené, pre veľké množstvo hydinových výrobkov dodávaných na domáci trh a trh EÚ existuje riziko väčšieho počtu oznámení v systéme RASFF pre výrobky z Poľska v porovnaní s ostatnými krajinami,“ komentoval veľvyslanec.

Významnú úlohu zohráva dodržiavanie vhodného chladiaceho reťazca počas ďalších fáz distribúcie potravín, čo môže mať vplyv na generovanie oznámení RASFF a nie je na strane poľských potravinárskych spoločností vyrábajúcich potraviny.

Boj proti salmonelóze

V Poľsku sa v záujme zachovania čo najvyššej kvality produkcie potravín realizuje päť programov boja proti salmonelóze u hydiny. Pokiaľ ide o dohľad nad sektorom hydinového mäsa, v súvislosti s počtom oznámení RASFF, nariadením hlavného veterinárneho riaditeľa sa od 24. marca minulého roka vo vybraných spracovateľských závodoch, ktorých sa týkali oznámenia RAFSFF, boli vykonávané nadštandardné úradné odbery vzoriek vo vybraných spracovateľských závodoch, ktoré podliehali oznámeniam RASFF, a v bitúnkoch, ktoré boli dodávateľmi surovín do týchto závodov.

„Takže vás s celou vážnosťou môžeme ubezpečiť, že poľské potraviny, tak tie, ktoré sú uvádzané na domáci trh, ako aj tie, ktoré sú uvádzané na trh iných členských štátov Európskej únie a vyvážané do tretích krajín, sú pre spotrebiteľov úplne bezpečné,“ zdôraznil Strzalka.

Najnebezpečnejšie v rámci EÚ

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO) po skončení štvrtkového rokovania (10. 2.) mimoriadneho Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie uviedol, že z Poľska prichádzajú na Slovensko najčastejšie potraviny, ktoré vykazujú nejaké pochybenia alebo sú nebezpečné.

Dôvodom výboru bola správa Najvyššieho kontrolného úradu Poľskej republiky, ktorý skonštatoval, že poľské potraviny sú najnebezpečnejšie v rámci celej EÚ.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM