Zo Slovenska

Viacerí Slováci ostali v ŠOKU: V schránke objavili FALOŠNÉ povolávacie rozkazy

Polícia upozorňuje na najnovší podvod, ktorý vystrašil viacerých Slovákov. Do ich schránok začali chodiť povolávacie rozkazy.

Ilustračný obrázok k článku Viacerí Slováci ostali v ŠOKU: V schránke objavili FALOŠNÉ povolávacie rozkazy
Zdroj: Facebook.com/Hoaxy a podvody - Polícia SR , TASR/Branislav Račko

Polícia na sociálnej sieti upozorňuje na najnovší hoax. Viacero Slovákov totiž v poštovej schránke objavilo povolávací rozkaz. Podľa listu by sa mali zúčastniť dobrovoľného vojenského cvičenia v trvaní 14 dní.

Radšej nereagujte

„Zaujímavé je, že si môžete dať preplatiť náklady autobusmi ČSAD, ktoré na Slovensku ani nepremávajú. Na druhej strane povolávacieho listu sa uvádza, že nástup do základnej služby musíte ihneď oznámiť svojmu zamestnávateľovi,“ informuje stránka Hoaxy a podvody – Polícia SR.

Keď nájdete podobnú zásielku aj vo svojej schránke, zamestnávateľovi radšej nič neoznamujte. „Ide o podvod. Pravidelne vás upozorňujeme na rôzne taktiky podvodníkov, s ktorými sa stretávate na internete, ale ako môžete vidieť, skúšajú to rôznymi spôsobmi. Väčšina z nich chce od vás vylákať peniaze, niektorým ide o vyvolanie paniky,“ upozorňuje polícia.

Práve vyvolanie paniky je hlavným cieľom podvodníkov. O to väčšie škody môžu napáchať v aktuálnej situácii, keď na Ukrajine zúri vojenský konflikt.

Prečítajte si tiež

„Slovenská republika však nevyhlásila vojnový stav a nie je žiadny dôvod na to, aby vás niekto povolával do vojenskej služby. Tlačivo, ktoré si môžete nájsť v schránke, síce obsahuje Vaše údaje, no jeho text je vytlačený na papieri starom niekoľko desiatok rokov. Neobsahuje žiadnu pečiatku útvaru, ako ani pravdivé informácie,“ varujú muži zákona.

Zachovajte chladnú hlavu

A ako by ste mali postupovať, ak tento list doručia aj na vašu adresu?

„V žiadnom prípade na takúto výzvu nereagujte a list rovno zahoďte do koša. Kreativite špekulantov sa medze nekladú, no racionálne zmýšľajúci človek im na takéto bludy rozhodne neskočí. Majte sa pred podvodníkmi na pozore. Uvedený falošný povolávací rozkaz môže mať súvis s aktuálnou situáciou na Ukrajine s cieľom vyvolania paniky medzi obyvateľmi SR, buďte preto obozretní a neverte ani takýmto hoaxom,“ dodáva stránka Hoaxy a podvody – Polícia SR.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

OD ZAJTRA STE VOJAKMI: VIACERÝM SLOVÁKOM DORAZIL DO SCHRÁNKY PODVODNÝ POVOLÁVACÍ ROZKAZ 📢 Dostavte sa na vojenský útvar...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Saturday, September 3, 2022
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM