ELA Magazín Lifestyle

Vianoce bez výčitiek podľa Martina Nováka! Prinášame špeciálne menu aj rady odborníkov

Vianoce sú známe ako sviatky hojnosti, no niekedy to s tou hojnosťou preženieme. Hlavne ak je reč o jedle.

Ilustračný obrázok k článku Vianoce bez výčitiek podľa Martina Nováka! Prinášame špeciálne menu aj rady odborníkov
Zdroj: Instagram.com/tvmarkizaofficial
  • Predjedlo: hrachové pyré
  • Polievka: topinamburový krém
  • Hlavné jedlo: konfitovaný sumec v masle s paprikovým krémom.

Pyré zo sušeného hrachu podávame s baby repou nakladanou v malinovom octe s agáve a fazuľovými luskami, šalátikom z mladých výhonkov a pufovanou pohánkou. Na kokosovom masle a šalotke orestovaný a následne uvarený topinambur (známy aj ako jeruzalemský artičok) zmiešame s rastlinnou smotanou a rozmixujeme na velouté.

Podávame s fermentovaným karfiolom v 3 % soli a vyprážanými zemiakovými šupinami zmiešanými s kôprovou morskou soľou. Filet zo sumca konfitujeme v ghee masle, ryba nesmie byť úplne prepečená, aby neostala suchá Paprikový krém je z kápie, ktorú upečieme a rozmixujeme Podávame s čiernym alebo kučeravým kelom urestovaným na ghee masle a cesnaku, prípadne aj s haluškami z krupice.

Tradičné recepty trochu inak

Ak ste fanúšikom tradičnejších receptov a neviete si predstaviť Vianoce bez zemiakového šalátu či sviatočného pečiva, aj tu máte viacero zdravších alternatív.

„Majonézu zo šalátu nemusíte úplne vylúčiť z vianočného menu, no skúste ju aspoň čiastočne zmiešať s nízkotučným gréckym jogurtom, ktorý je zdrojom bielkovín, nie tukov. Viete tak kalorickú hodnotu jedla znížiť o 200–300 kalórií, ktoré by ste spaľovali polhodinou behu,“ vysvetľuje lekár, fyziológ, patofyziológ a výživový špecialista Boris Bajer.

Za najväčší „prehrešok“ voči zdravému životnému štýlu počas sviatkov však nepovažuje zloženie nášho jedálnička, ale nedostatok pohybu.

„Významne sa tým znižuje spaľovanie kalórií, ale aj hormonálny profil tela, teda to, ako telo spaľuje a koľko svalovej hmoty tvorí,“ dodáva Bajer.

V zime treba pomôcť aj imunite

Zdravá strava a dostatok pohybu sú absolútnym základom aj podpory správneho fungovania prirodzenej imunity. Podľa alergológa a imunológa Martina Hrubiška z Oddelenia klinickej imunológie a alergológie OÚSA je dobré, ak počas zimy znížite príjem potravín s vysokým glykemickým indexom – teda hlavne sladkostí, sladkých nápojov či jedál z bielej múky.

„Samozrejmosťou je pre podporu imunity dostatočná konzumácia čerstvej zeleniny a ovocia a tiež netreba zabúdať na ryby. Užitočné môže byť v tomto období aj dopĺňanie vitamínov, no v rozumnej miere – žiadne prehnané dávky vitamínu C. Rozhodne sa oplatí dodávať telu vitamín D, ktorý je pre správne fungovanie imunity kľúčový, a ktorého máme koncom zimného obdobia spravidla málo,“ vysvetľuje profesor Hrubiško.

Nápomocné môže byť pre posilnenie obranyschopnosti aj otužovanie a dopĺňanie probiotík – najmä v prirodzenej forme. Skvelým zdrojom sú napríklad aj spomínané fermentované potraviny.

Čo ak som to s jedlom predsa len prehnal?

Gastroenterologička Anna Gojdičová z Polikliniky Bezručova pripomína, že jednou z najčastejších chýb v stravovaní nie je len to, čo jeme, ale aj ako jeme.

Ľudia majú totiž tendenciu jesť dva, maximálne trikrát za deň, a to vo veľkom množstve. Počas Vianoc niekedy až v enormnom.

„Mnohí si okrem toho hneď po jedle sadnú či dokonca ľahnú, pretože sa cítia unavení. To však trávenie spomalí a zvýši pravdepodobnosť pálenia záhy,“ vysvetľuje Gojdičová.

Ak už ste však túto chybu urobili – teda prejedli sa, prípadne si rovno po jedle ľahli a zostalo vám ťažko, môžete si pomôcť liekmi, ktoré sú na to určené.

„Samozrejme, nie sú riešením dlhodobých problémov s trávením, no vedia uľaviť od jednorazových nepríjemných príznakov,“ uzatvára gastroenterolo­gička.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM